ČEZ si už brousí zuby na uhlí za limity, o povolení požádá v roce 2019

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Bert Kaufmann via Flickr

Skupina ČEZ se začíná připravovat na těžbu hnědého uhlí za bývalými těžebními limity na lomu Bílina. Ty zrušila vláda letos v říjnu. Severočeským dolům ze skupiny ČEZ se tím otevřela cesta ke 100 až 150 milionům tun uhlí. "Vláda stanovila podmínku, že těžba se může přiblížit zastavěnému území maximálně na 500 metrů. To sníží teoretický objem povrchově vytěžitelného uhlí o 20 milionů tun," tvrdí generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Do příštího roku firma připraví báňské studie, posudky a další technické dokumenty, které prověří, že je možné těžit 500 metrů od obcí. Upřesní také množství vytěžitelných zásob. Do roku 2018 Severočeské doly předloží dokumentaci pro posouzení vlivu první etapy těžby za limity na životní prostředí. O rok později plánuje požádat Český báňský úřad o povolení k hornické činnosti.

Báňský úřad bude muset podle usneseni vlády v povolení těžby zajistit, aby vytěžené uhlí směřovalo prioritně do tepláren. „Už dnes je 70 procent uhlí z Bíliny využito v teplárnách a při kombinované výrobě tepla a elektřiny. Zbylá část méně výhřevného uhlí bude směřovat do nové elektrárny v Ledvicích,“ říká k této podmínce Beneš.

Plány na pokračování těžby s naopak netýkají blízkého lomu ČSA, který patří Severní energetické Jana Dienstla, Pavla Tykače a Tomáš Fohlera. Limity, které nyní chrání před zbouráním obce Horní Jiřetín a Černice, zůstanou v platnosti. To znamená, že povrchová těžba skončí kolem roku 2022. Budoucí vlády se však bude moci vrátit k osudu tohoto lomu, kde za limity ve druhé etapě těžby leží 250 milionů tun uhlí.

Jiří Koželouh: Uhlí za limity bychom neměli potřebovat