ČEZ smí převzít Energotrans

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CEZ

ČEZ může převzít společnost Energotrans, která vlastní elektrárnu v Mělníku. Spojení firem povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Případem se zabýval od loňského října. Rozhodnutí zatím není pravomocné, řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Podle něj fúze nenaruší soutěž na žádném z trhů, kde firmy působí.

Na trzích výroby a velkoobchodu s elektrickou energií a na poptávkové straně trhu s hnědým energetickým uhlím sice podle antimonopolního úřadu ČEZ zaujímá významné postavení, nicméně tržní podíl firmy se zvýší jen nepatrně.

„Společnost Energotrans se navíc neprofilovala jako výrazně aktivní prosoutěžní element, působí zde další konkurenti a svou roli hrají i další charakteristiky jednotlivých trhů,“ uvedl Rafaj. Také na dalších trzích, které ÚOHS posuzoval podle Rafaje fúze nevzbuzuje obavy z možného narušení hospodářské soutěže.

ČEZ před 11 lety vlastnil 30 procent Energotransu. Tento podíl prodal Pražské teplárenské za půl miliardy korun. Později Energotrans získal EPH.

O Energotrans se ČEZ zajímal několik let v souvislosti s připravovanou paroplynovou elektrárnou v Mělníku, která v budoucnu zabezpečí dodávky tepla pro Prahu. Společnost Energotrans je stoprocentní dceřinou firmou Pražské teplárenské a provozuje hnědouhelnou elektrárnu Mělník I o instalovaném výkonu 352 megawattů.

„Jsme samozřejmě rádi, že můžeme definitivně začlenit Energotrans do Skupiny ČEZ, kam historicky patřil, protože tvoří s naší elektrárnou v Mělníce jeden celek. Jsme připraveni a schopni zabezpečit spolehlivé dodávky tepla pro Prahu i do budoucna,“ sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Konkrétní plány u Energotransu bude podle něj ČEZ ještě upřesňovat.

Občanské sdružení spotřebitelů tepla Za férové ústřední topení (SFUT) vyjádřilo obavy, že převzetí Energotransu společností ČEZ a jeho nový paroplynový zdroj přinese Pražanům zdražení tepla. „Všechny dosud zveřejněné studie i komentáře analytiků hovoří o tom, že teplo z těchto zdrojů je výrazně dražší než v případě dosud používaného hnědého uhlí. Hrozbu skokového růstu cen proto považujeme za velmi vážnou a pevně věříme, že ČEZ co nejdříve zveřejní své záměry včetně cenových kalkulací dodávek,“ uvedl předseda SFUT Jan Ferenc.

ČEZ získal Energotrans loni od EPH, když této firmě prodal svůj poloviční podíl v německé hnědouhelné společnosti Mibrag. Server Aktuálně.cz dnes uvedl, že ČEZ na transakci prodělal, když Mibrag koupil za 206 milionů eur a prodal za 130 milionů eur.

Kříž to odmítl s tím, že firma na prodeji Mibragu vydělala 46 milionů eur (asi 1,2 mld korun). Vzhledem k dluhům společnosti a dalším finančním okolnostem nelze podle něj čistě srovnávat nákupní a prodejní cenu. „Nákupní a prodejní cena opravdovým expertům vůbec nic neřekne, protože firma kupovaná může být zcela odlišná od prodávané. Obdobně v případě, kdy je na nákup dané společnosti použit dluh, může být část kupní ceny umořena splátkou dluhu,“ dodal Kříž.