ČEZ získal od státu půl druhé miliardy za spor z roku 2012. Šlo o darovací daň z povolenek

ČEZ

ČEZ Zdroj: ČTK

Elektrárna Prunéřov I
Elektrárna Prunéřov I
Elektrárna Prunéřov I
Elektrárna Prunéřov I
Elektrárna Prunéřov I
7
Fotogalerie

Energetická společnost ČEZ v úterý od státu obdržela 1,484 miliardy korun. Jde o úrok z prodlení ve sporu o firmou zaplacenou darovací daň z emisních povolenek za roky 2011 a 2012. Příjem zvýší čistý zisk podniku za letošní čtvrté čtvrtletí. 

Na oznámení upozornily agentura Reuters a server Seznam Zprávy. O nároku ČEZ na vrácení části darovací daně a na úrok z prodlení dříve rozhodly soudy. ČEZ o vrácení přeplatku na darovací dani vedl spory s Finanční správou. Podle serveru skončily loni v prosinci poté, co Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnosti Odvolacího finančního ředitelství.

ČEZ s výplatou úroku počítal. Při srpnovém oznámení pololetních výsledků očekávaný výnos 1,5 miliardy korun uvedl ředitel divize finance Martin Novák jako jeden z důvodů, proč firma vylepšila výhled celoročního zisku na 21 až 23 miliard korun z dřívějšího výhledu 19 až 22 miliard.

Video placeholde
Proč rostou ceny energií? • Videohub

Dvaatřicetiprocentní zdanění emisních povolenek zavedla pro roky 2011 a 2012 vláda premiéra Petra Nečase, získané peníze částečně pokryly podporu obnovitelných zdrojů energie. Zmírnil se tak růst cen elektřiny pro podniky a domácnosti. Stát na dani z emisních povolenek v roce 2011 vybral 4,8 miliardy korun, o rok později 2,7 miliardy korun.

Podle rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie nebyla daň z let 2011 a 2012 v souladu s právem EU, pokud jí podléhalo více než deset procent povolenek. Podle směrnic Evropské unie mělo být 90 procent povolenek firmám přidělováno bezplatně. Stejně jako ČEZ se o vrácení daně v minulosti hlásil například dodavatel energií pro mladoboleslavskou automobilku Škoda Auto Ško-Energo, společnost Unipetrol, Dalkia či teplárenský Alpiq.