ČEZ zvýšil sázku na bioplyn. V zahraničí koupil servisní firmu a bioplynové stanice za miliardu

Bioplynová stanice společnosti Fattorie Novella Sentieri

Bioplynová stanice společnosti Fattorie Novella Sentieri Zdroj: Elevion

Polostátní energetická skupina ČEZ rozšiřuje své aktivity v oblasti bioplynu. Prostřednictvím dceřiné společnosti Elevion v srpnu koupila německou firmu Sercoo, která se zabývá servisem bioplynových stanic. K tomu přikoupila i podnik Fattorie Novella Sentieri vlastnící dvě bioplynové stanice v Itálii. Souhrnná pořizovací cena podle odhadu e15 překročila miliardu korun.

ČEZ informace o nákupu potvrdil. Akvizice obou společností se podle něj doplňují a po jejich plném začlenění do aktivit skupiny Elevion si od nich slibuje synergie.

„V souvislosti s prudkým rozvojem obnovitelných zdrojů roste v celé Evropě význam decentralizované energetiky a lidé, municipality i firmy požadují řešení k dosahování energetických úspor. Obce a firmy chtějí fungovat udržitelněji, dekarbonizovat a posilovat svou energetickou bezpečnost,“ vysvětluje další sázku na obnovitelné zdroje mluvčí společnosti Martin Schreier. Celý trh obnovitelných zdrojů podle něj roste ročně o desítky procent a skupina ČEZ chce být součástí tohoto vývoje.

Dolnosaská společnost Sercoo se specializuje na údržbu a opravy nejen bioplynových stanic, ale i kogeneračních jednotek, plynových a dieselových motorů a rotačních zařízení. Podle poslední mezitímní konsolidované účetní závěrky ČEZ loni tato německá firma vytvořila provozní zisk zhruba 180 milionů korun. Podle stejného dokumentu ČEZ za společnost zaplatil 906 milionů korun.

Bioplynové stanice, které se nacházejí v severoitalské Lombardii v areálu vepřína, stály výrazné méně. Oba zdroje mají výkon jeden megawatt, přičemž ročně v souhrnu vyrobí 16 gigawatthodin elektřiny. V minulosti ČEZ ve dvou případech za bioplynovou stanici o stejném výkonu zaplatil zhruba 49 milionů korun. Z toho lze vyvodit, že suma vyplacená za Sercoo a Fattorie Novella Sentieri dohromady překročila miliardu korun. 

ČEZ už v Itálii čtyři bioplynové stanice vlastní. Po akvizici dvou dalších zvýší výkon tohoto typu zdrojů o více než polovinu na 5,3 megawattu a podobně naroste i předpokládaná roční výrobní kapacita na 45 gigawatthodin. „Do tří let bychom chtěli přebudovat naše bioplynové kapacity na výrobu biometanu a výrazně tak rozšířit okruh odběratelů,“ nastiňuje další plány Schreier.

V Česku je situace podobná. Tuzemské sdružení pro biomasu CZ Biom zde eviduje zhruba 500 bioplynových stanic, z toho 400 v zemědělských podnicích. „Kvůli končící podpoře bioplynových stanic, a naopak díky blížícím se provozním dotacím na výrobu biometanu lze očekávat, že se časem na výrobny biometanu přemění až 70 procent bioplynek, tedy zhruba 350,“ odhaduje šéf sdružení Jan Habart, podle něhož lze tuto transformaci očekávat do konce roku 2030.

Finanční impulz k tomuto kroku bude podle něj dostačující. Evropská komise pro zmíněnou podporu na konci října přiklepla Česku 2,4 miliardy eur, v přepočtu téměř 60 miliard korun. Když budou využity efektivně, biometan ušetří České republice až deset procent spotřeby zemního plynu, odhaduje Brusel.

Konkrétní parametry provozní podpory bude každoročně vypisovat Energetický regulační úřad. Ten nyní připravuje návrh změny cenového rozhodnutí, díky níž by podpora měla platit už příští rok. Pokud bude schválená v předpokládané podobě, výrobny biometanu si příští rok přijdou na vyšší stovky milionů korun.