Chalupa prosazuje více energie z odpadu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Marek Podhora

Konference E15 Leading Minds Forum
Konference E15 Leading Minds Forum
Konference E15 Leading Minds Forum
Konference E15 Leading Minds Forum
Konference E15 Leading Minds Forum
5
Fotogalerie
Komunální odpad, který zbude po vytřídění a recyklaci, má v budoucnu směřovat do spaloven a ne na skládky. „Skládkování by mělo skončit do deseti let po účinnosti novely zákonao odpadech. Postupně bychom měli vyrovnat podíl odpadu, který se recykluje a který se využije na výrobu energie,“ řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa na konferenci Leading Minds Forum, kterou pořádalo vydavatelství Mladá fronta.

Dnes se energeticky využije zhruba 11 procent komunálního odpadu, zatímco 55 procent končí na skládkách. Potíž je v tom, že příslušná novela odpadového zákona byla letos v zimě stažena z legislativního plánu vlády pro letošní rok. Zástupci krajů a obcí přitom nečekají, že by současná vláda do voleb dokázala podmínky v odpadovém hospodářství upravit tak, aby ostatní způsoby zpracování odpadu byly konkurenceschopné se skládkováním.

Konference E15 Leading Minds Forum

Nyní se jedná o zvýšení poplatku za ukládání odpadu na skládky. Ten dnes činí500 korun za tunu odpadu. „Shoda je na tom, že navýšení na tisíc korun by vytvořila podmínky pro omezení skládkovánía zvýšení podílu jiných způsobů nakládání s odpady,“ říká Dan Jiránek, předseda Svazu měst a obcí. Upozorňuje však, že poplatky za odpad v obcích už jsou na horní hranici únosnosti. Další zvyšování podle něj povede naopak k poklesu celkového výnosu, protože se zvýší počet neplatičů.

Zatím v Česku vznikají dvě nové spalovny pro energetické využití komunálního odpadu. Plzeňská teplárenská už vybrala dodavatele technologie pro spalovnu v Chotíkově u Plzně. Druhou spalovnu chce postavit společnost United Energy v severočeských Komořanech. „Chceme oba projekty podpořit z operačního programu Životní prostředí. Vyjednáváme s Evropskou komisí, jestli můžeme podporu poskytnout,“ říká Chalupa.

Právě částečná úhrada investičních nákladů spaloven bude klíčová pro celkovou návratnost projektů a také pro stanovení ceny, za které budou spalovny odpad z obcí zpracovávat. Celková ekonomika spalovny bývá nastavená tak, že z tržeb za prodej elektřiny a tepla se platí provoz a z poplatků za zpracování odpadu se umořuje investice.

Zdlouhavá příprava

Výstavbu spaloven pro energetické využití odpadu brzdí také složité povolovací procedury. Přípravné práce pro spalovnu v Chotíkově trvaly podle ředitele Plzeňské teplárenské Tomáše Drápely pět let. To by se mohlo v budoucnu zlepšit. Jakmile začne fungovat nařízení Evropské komise, že infrastrukturní stavby budou muset být povolovány do 3,5 roku, může to pomoci jako precedens i pro ostatní stavby, soudí Pavel Šolc, náměstek ministra průmyslu a obchodu.