Chudý Bangladéš má nového klienta: šije pro Čínu

Bangladéš

Bangladéš Zdroj: reuters

Ještě před pár lety soutěžil chudý Bangladéš s Čínou o to, kdo levněji ušije oblečení pro evropské a americké značky. Dnes ale bangladéšské švadleny stále častěji šijí pro bohatnoucí Čínu.

Čína je stále jedničkou ve vývozu oblečení, ale rostoucí část výroby čínské firmy přesouvají do Bangladéše, kde jsou nižší mzdy. Insideři na místním trhu předpovídají, že tento trend v příštích letech ještě zesílí. Čínští výrobci tvrdí, že když si nechají oblečení ušít v Bangladéši, ušetří deset až 15 procent.

Na druhé straně čínští výrobci přecházejí z laciné produkce na kvalitní výrobu, což v zemi vyvolalo poptávku po základních textiliích z Bangladéše. Největší čínský on-line obchod Vancl a evropský výrobce H&M nedávno přesunuli významnou část výroby do Bangladéše právě kvůli rostoucí ceně práce. Bangladéšští výrobci věří, že vývoz textilu do Číny brzy dosáhne hodnoty miliardy dolarů.

Z celkového ročního exportu 19 miliard dolarů jde 57 procent do Evropské unie, 23 procent do USA a pět procent do Kanady. Tyto trhy jsou ale kvůli recesi „pro trvalý růst našeho odvětví riskantní“, říká Shamsul Huq, jeden z místních exportérů. „Velký potenciál má ale pro Bangladéš Čína,“ dodává obchodník.

Do bangladéšských továren se nedávno přijel podívat Feng Te-chu, viceprezident Čínské národní asociace pro textilie. Te-chu si z Číny přivezl celou delegaci. Nepřijeli ale šířit čínské zboží, nýbrž právě naopak. Chtěli se podívat, zda tu mohou vyrábět. „Bangladéš je silný ve výrobě základních textilií, z čínského trhu o 1,3 miliardy zákazníků si může vzít svůj díl,“ citovaly Te-chua bangladéšská média. „Pro tuto zemi nebude problém překročit hranici miliardy dolarů.“

Podobně to vidí Shamsul Haq. „Jsme druhý největší vývozce oděvů,“ říká Haq a připomíná geografickou blízkost Bangladéše a Číny. Vloni dosáhl objem exportu do Číny 100 milionů dolarů, dvojnásobek oproti roku 2010. Za prudký nárůst může také zrušení cla pro bangladéšské zboží v Číně.

Bangladéšský úspěch ale kazí hrozivý požár v jedné z textilních továren, při němž v listopadu zahynulo 112 dělníků a který vyděsil celý svět. Západní spotřebitelé se začali zajímat, jaké podmínky v bangladéšských podnicích doopravdy panují. Bangladéšská asociace majitelů továren dala dohromady tým vyšetřovatelů, který má ověřit únikové východy z továren. Jeho úkolem také bude ve všech továrnách vyložit, co se při požáru stalo. Tragédie bude také tématem na Bangladéšské výstavě, největší akci v roce. Po veletrhu bude jasnější, zda se výrobci ze země stáhnou, či zůstanou.

Autor je členem sítě GlobeReporter.org