Čína a USA spojí síly, v Michiganu postaví závody na výrobu baterií pro elektromobily

Čínská společnost Gotion High Tech

Čínská společnost Gotion High Tech Zdroj: profimedia.cz

Čínská společnost Gotion High Tech a michiganský start-up Our Next Energy (ONE) otevřou v americkém státě Michigan nové závody na výrobu baterií pro elektromobily, úhrnem za čtyři miliardy dolarů (99,2 miliardy korun). S odvoláním na dnešní oznámení guvernérky Gretchen Whitmerové o tom informovala agentura Reuters.

V továrně společnosti Gotion ve městě Big Rapids za 2,4 miliardy dolarů vznikne 2350 pracovních míst. Očekává se, že závod bude vyrábět až 150 tisíc tun katodového materiálu a 50 tisíc tun anodového materiálu ročně.

Závod společnosti ONE za 1,6 miliardy dolarů vytvoří ve správní oblasti Van Buren Township 2100 pracovních míst. Firma si klade za cíl zbudování komplexu na výrobu baterií, zahrnujícího rafinaci surovin i výrobu a montáž článků a sad. Počítá s výrobní kapacitou dosahující 20 gigawatthodin (GWh) do konce roku 2027, což by stačilo na dodávky pro přibližně 200 tisíc elektromobilů ročně.

Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa?

Video placeholde
• Videohub

Gotion je v Číně veřejně obchodovanou společností, částečně ji vlastní německý koncern Volkswagen. Automobilka BMW je investorem ve společnosti ONE.

Stát Michigan vloží do závodu Gotion 715 milionů dolarů. Na továrně michiganského start-upu se bude podílet částkou 237 milionů dolarů.

Americký Kongres v srpnu schválil zákon o snižování inflace, který mimo jiné umožňuje daňovou úlevu 7500 dolarů při koupi nového elektromobilu. Jednou z podmínek je, že vůz musí být vyroben v USA. Automobilky se od té doby předhánějí v tom, aby výrobu baterií zadaly ve Spojených státech. Zákon začne platit od 1. ledna, připomíná agentura Reuters.