Čína chce prudce zvýšit kapacity solárních elektráren

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Schott AG

Čína má v plánu do roku 2015 až čtyřnásobně zvýšit objem domácích instalovaných kapacit výroby solární energie na 35 gigawattů. Oznámila to čínská vláda. Evidentním záměrem vlády je podle agentury Reuters zmírnit masivní přebytky produkce u domácích výrobců solárních panelů, jejichž vývoz narazil na krizi solární energetiky a obchodní bariéry v Evropě a v USA.

Nový cíl, který navrhl správce přenosové sítě, dnes schválila Státní rada, tedy čínská vláda. Podle ní se má instalovaná kapacita od letoška do roku 2015 zvyšovat o zhruba deset gigawattů ročně. To představuje kapacitu asi deseti temelínských reaktorů, skutečná produkce elektrické energie ze solárních panelů bývá ale jen zlomkem instalovaných kapacit.

Pokud by Čína dokázala plán splnit, prospělo by to nejen jejím výrobcům panelů, jako je Suntech Power Holdings nebo LDK Solar, ale ulevilo by se i producentům ve světě. Ty podkopává a likviduje čínská nadvýroba levných panelů, které zaplavují zahraniční trhy. Evropa a USA už proti čínskému vývozu panelů nasadily antidumpingová cla.

Analytici ale o splnitelnosti vládního cíle vážně pochybují. Vláda podle nich neuvolní dost peněz k nákladnému subvencování cenově nekonkurenceschopné solární energie a země navíc nemá infrastrukturu na to, aby zvládla nesouvislý přítok fotovoltaické energie.

„Myslím, že Čína může zvýšit kapacitu na 21 GW, avšak dosáhnout 35 GW bude velmi obtížné,“ řekl agentuře Reuters analytik Jason Cai z šanghajské konzultantské společnosti Solarzoom.

Kapacita výroby solárních panelů v Číně je nejvyšší na světě a dosahuje 45 GW ročně. Oborové odhady předpokládají v letošním roce globální poptávku po zhruba 35 GW nových instalací. V Číně byla na konci roku 2012 celková kapacita fotovoltaické energetiky odpovídající pouze osmi gigawattům.