Čína chystá po letech vývoje ofenzivu vojenských letadel

Čínský vojenský transportní letoun Xian Y-20

Čínský vojenský transportní letoun Xian Y-20 Zdroj: profimedia.cz

Čínský vojenský transportní letoun Xian Y-20
Čínský vojenský transportní letoun Xian Y-20
Vizualizace letounu AG600
První prototyp obojživelného letadla AG 600 je již ve výrobě
Model čínského letounu C919
5
Fotogalerie
Ve vývoji řady typů čínských vojenských letadel nastane letos „průlom“, slibuje Peking. Čínská armáda by měla získat nové transportní letouny a do finále se blíží i další projekty.

„Největší čínské nákladní letadlo Xian Y-20 bude k dispozici v nejbližší době,“ řekl Tchang Čchang-chung, zástupce hlavního inženýra státního leteckého výrobce AVIC agentuře Nová Čína.

Vývoj Y-20 oficiálně začal v roce 2006, loni se letadlo objevilo na veřejnosti. Podle deníku People’s Daily bude Čína potřebovat alespoň 400 těchto nákladních letadel, aby se její armáda mohla poměřovat s kapacitami vojenského letectva USA, Ruska či Indie.

Podle Tchang je do projektu zapojeno mnoho čínských firem a vývoj letadel tak není významný i pro armádu, ale i pro rozvoj celého odvětví.

Ještě letos by Čína měla představit své dosud největší obojživelné letadlo, označované AG600, které by měli využívat námořní záchranáři. První let je naplánovaný na rok 2016. Veřejnosti se letos ukáže i dopravní letoun Comac C919.

Analytici zrychlení vývoje čínských vojenských letadel dávají do souvislosti s teritoriálními spory Pekingu se sousedními zeměmi. Čína za své považuje až 90 procent vod v Jihočínském moři. Územní požadavky na stejnou oblast vznášejí i Vietnam, Filipíny, Malajsie, Indonésie, Brunej či Tchaj-wan. S Japonskem se Čína pře o souostroví Senkaku uprostřed Východočínského moře.