Čína postaví nové bloky jaderné elektrárny. Poprvé od Fukušimy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Čína dala souhlas k výstavbě dalších bloků v jaderné elektrárně Chung-jen-che na severovýchodě země. Je to první takové povolení od roku 2011, kdy čínské úřady po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima dočasně zmrazily novou výstavbu.

Souhlas se týká výstavby dvou jaderných reaktorů v druhé etapě jaderného projektu v provincii Liao-ning. Svolení od čínské Národní rozvojové a reformní komise (NDRC) obdržela skupina China General Nuclear Power Group. Stále ale chybí povolení od národního úřadu pro jadernou bezpečnost, uvedla čínská státní tisková agentura Nová Čína.

Čína po katastrofě v japonské Fukušimě v roce 2011 uvalila moratorium na novou výstavbu a provedla inspekci jaderných zařízení. Zákaz výstavby byl zrušen na konci roku 2012. Se schvalováním nových jaderných projektů ale země nepospíchala. Peking slíbil, že bude dbát na nejvyšší bezpečnostní standardy a využívat reaktory třetí generace.

Výroba energie z jádra je v Číně hluboko pod průměrem

Jaderná energie představuje v Číně v současnosti zhruba dvě procenta celkové výroby elektrické energie. Světový průměr je 15 procent, podotýká Nová Čína. Podle Světového jaderného sdružení (WNA) tvoří jaderná energie zhruba 11 procent světové výroby elektřiny a 21 procent výroby v zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Čínská Chung-jen-che by měla mít šest bloků, každý o výkonu tisíc megawattů. Výstavba začala v roce 2007. První fáze čítá čtyři bloky. Dva z nich jsou již v provozu, u třetího by se tak mělo stát v tomto pololetí a čtvrtý se staví.

Čína usiluje o potenciálně výnosný vývoz jaderných reaktorů třetí generace domácí výroby. Podle expertů a analytiků ale nejdříve musí ukázat, že tyto reaktory dokáže bezpečně provozovat v domácím prostředí.