Čína sází na zelenou energii, utlumí naopak těžbu uhlí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: honigbrotpause

Peking plánuje zvýšit kapacitu větrných a solárních elektráren dohromady o 21 procent. Naopak utlumí těžbu uhlí. Důvodem jsou chronické problémy se znečištěným ovzduším. Jak vyplývá z oficiálního prohlášení Národní administrativy pro energetiku (NEA), letos by se měla zvýšit kapacita větrných elektráren o 20 gigawattů. V případě fotovoltaických elektráren má jít o zvýšení kapacity o 15 gigawattů.

Čína jako největší světový producent emisí očekává, že na konci roku by větrné parky měly mít souhrnnou kapacitu 120 gigawattů, fotovoltaické elektrárny 43 gigawattů a vodní elektrárny 320 gigawattů, uvedla NEA.

Podle dřívějších závazků by měla Čína do roku 2030 vyrábět 20 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů. Součástí plánu je například i to, že po dobu následujících tří let zastaví schvalování nových uhelných dolů, uvedla tisková agentura Nová Čína s odvoláním na šéfa NEA Nura Bekriho. Energetický mix země stojí v současné době především na uhlí.

Rozložení čínské energetikaRozložení čínské energetika | E15

Aby si země mohla dovolit dotovat projekty na obnovitelné zdroje, vláda zvýší účet za elektřinu o 27 procent, konkrétně 0,019 jüanu za kilowatthodinu, citoval Bloomberg oficiální prohlášení čínské Národní komise pro rozvoj a reformy.
V roce 2016 Čína očekává nárůst spotřeby energie.

Podle informací agentury Reuters by měla země spotřebovat 5,7 bilionu kilowatthodin elektřiny, což je oproti loňsku zvýšení v řádu jednotek procent. Přestože země pomalu upouští od využití uhlí, v letošním roce ho spotřebuje čtyři biliony tun. Pro srovnání Spojené státy americké spotřebovaly v roce 2014 3,9 bilionu kilowatthodin elektřiny a zhruba pětinový objem uhlí.