Čína spustila více uhelných elektráren než zbytek světa

Čínská vlajka na střeše automobilu projíždějícího kolem uhelné elektrárny ve městě Charbin v provincii Chej-lung-ťiang.

Čínská vlajka na střeše automobilu projíždějícího kolem uhelné elektrárny ve městě Charbin v provincii Chej-lung-ťiang. Zdroj: reuters

Loňský vývoj čínské energetiky by moh ohrozit krátkodobé cíle Pekingu v ochraně klimatu. Čína totiž loni nově uvedla do provozu uhelné elektrárny s celkovou kapacitou 38,4 gigawattu, což představuje více než trojnásobek kapacity uvedené nově do provozu ve zbytku světa. Vyplývá to z průzkumu výzkumných společností Global Energy Monitor a Centre for Research on Energy and Clean Air, uvedla agentura Reuters.

Po očištění o elektrárny vyřazené z provozu se výkon čínských uhelných elektráren zvýšil o 29,8 GW. Zbytek světa kapacitu uhelných elektráren naopak o 17,2 gigawattu snížil.

„Překotná expanze uhelných elektráren je spíše než skutečnou potřebou nové kapacity způsobena zájmem elektrárenských firem a místních samospráv co nejvíce zvýšit investiční výdaje,“ uvedl analytik CREA Lauri Myllyvirta.

Čína loni schválila výstavbu dalších uhelných elektráren o kapacitě 36,9 gigawattu, což je třikrát více než předloni. Země má tak v různé fázi vývoje uhelné elektrárny s kapacitou 247 gigawattu. To je více než celková instalovaná kapacita pro výrobu elektřiny v Německu.

Čína si loni vysloužila pochvalu, když prezident Si Ťin-pchin oznámil, že země chce být do roku 2060 uhlíkově neutrální. Regulátoři se ale od té doby dostali pod palbu kritiky za to, že řádně nekontrolují uhelné elektrárny, které se považují za hlavní zdroj skleníkových plynů, poznamenala agentura Reuters.