Číňané chtějí třetinu solární firmy Conergy, působí i v Česku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Kolem ztrátového německého výrobce solárních panelů, společnosti Conergy, už delší dobu krouží kupci z Číny. Nyní, když je cena akcií nízká, nazrál čas na nákup. Číňané se v jedné z velkých německých solárních firem, která působí i v České republice, chystají koupit třetinový podíl, zjistil německý deník Financial Times Deutschland.

O vstupu do Conergy firma jedná s více asijskými zájemci. Nyní je dohoda o vstupu Číňanů do Conergy už na spadnutí, vše je jen otázkou času. „Už není otázka, jestli k tomu dojde, ale kdy,“ řekl deníku informovaný zdroj. K prodeji akcií by mělo dojít nejpozději do začátku letních prázdnin, prozradil insider.

„Conergy je pro asijské firmy zajímavá. Čas od času se na nás obrátí a my se netajíme s tím, že s nimi jednáme. Teď se ale žádná dohoda neblíží,“ reagovala Conergy na článek ve FTD vyjádřením, které má E15 k dispozici.

Čtěte také:

Číňané kupují první německou solární firmu. Začíná výprodej?

Jedná se v krátké době už o třetí případ, kdy Číňané kupují evropskou firmu podnikající v oblasti obnovitelných zdrojů. Naposledy koupila čínská LDK Solar 70 procent akcií firmy Sunways, která v německé Kostnici vyrábí solární techniku. Čínská firma Tři soutěsky vstoupila investicí 2,7 miliardy eur do portugalského dodavatele energie EDP a chce z něho udělat lídra v oblasti alternativní energie.

Levné čínské solární firmy jsou pro německé výrobce konkurencí. Ve chvíli, kdy je evropský solární a větrný byznys kvůli vyschnutí politické podpory v krizi, jsou ale čínské peníze v branži vítané. Vedení podniku s Číňany už několikrát jednalo. Šéf Conergy Philip Comberg platí za expertna na asijský trh, mluví plynně čínsky. Jméno kupce ale zdroj deníku FTD neprozradil. Jedná se prý o výrobce solární techniky, který nepatří státu.

Ačkoli patří Conergy mezi velké výrobce, jeho nákup nebude pro Číňany příliš drahou investicí. Conergy je od roku 2006 ve ztrátě a za třetinu akcií zaplatí kupec podle FTD maximálně asi 30 milionů eur. Vloni měl koncern obrat tři čtvrtě miliardy eur. Pro Číňany může být nákup Conergy zajímavý hlavně kvůli dobrému zvuku značky, která otevře dveře na nové trhy v Evropě nebo třeba i Indii. Právě přístup na trhy je největší slabinou čínských výrobců.

V Česku působí Conergy od roku 2009. Česká pobočka Conergy je odrazovým můstkem pro další východoevropské trhy: Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Polsko. Obrat české Conergy v loňském roce dosáhl 250 milionů korun. V roce 2011 české Conergy prodala fotovoltaické panely o celkovém výkonu 7,8 megawatt.