Čínská mateřská firma vytáhla z dluhů českou Shanghai Maling

Lančmít Shanghai Maling

Lančmít Shanghai Maling Zdroj: Shanghai Maling

Výrobce masových konzerv z Teplicka Shanghai Maling vytáhla čínská mateřská firma z insolvence. V pondělním vydání to píše týdeník Euro na základě údajů z insolvenčního rejstříku a vyjádření vedení české pobočky. Podnik z Hrobčic na Teplicku loni podal sám na sebe insolvenční návrh kvůli dluhům ve výši 413 milionů korun.

Konzervárna na sebe navrhla insolvenci v prosinci 2014. Návrh zdůvodnila tím, že neočekává takový rozvoj, který by dokázal vysoké dluhy pokrýt. Na konci ledna však bylo podle Eura řízení zastaveno, v únoru byla Shanghai Maling z insolvenčního rejstříku vyňata a za vše se omluvila. „Majoritní akcionář přislíbil pomoc. Chce tu zůstat,“ řekl týdeníku manažer české pobočky podniku Jiří Vančura.

Čínská mateřská firma Shanghai Maling Aquarius podle týdeníku poslala na účet české dcery v přepočtu 68 milionů korun a zavázala se uhradit dalších 121 milionů věřitelům. Navíc smazala více než sto milionů korun, které česká pobočka dlužila v rámci samotné skupiny, pod kterou spadá, tedy Bright Food. Podle insolvenčního návrhu je největším věřitelem podniku Bank of China s dluhy ve výši 283,4 milionu korun. Více než dvacetimilionovou pohledávku má Česká spořitelna.

Výrobu vepřového lančmítu, šunky nebo vepřového masa ve vlastní šťávě zahájila firma na Teplicku na jaře 2008. Do závodu investovala přes 430 milionů korun, což byla v té době největší čínská investice v Česku. Za krachem podle insolvenčního návrhu stojí spory o ochrannou známku „Maling“ na některých trzích. Podle manažera podniku Vančury sice nyní výroba stojí, ale jen z byrokratických důvodů. Do Hrobčic totiž musí přijet na revizi technik z Číny, pro kterého se nedaří vyřídit víza. Až technik dorazí, bude se výroba moci zase rozjet, píše Euro.

Call me Václav. Zůstane montovna televizí hlavní čínskou investicí v Česku?