Čínské solární panely v EU zlevní, Evropská komise snižuje minimální dovozní cenu

Solární panely

Solární panely Zdroj: profimedia.cz

solární panely
solární panely
solární panely (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Evropská komise už pátým rokem chrání evropské výrobce solárních panelů před čínskou konkurencí. V červenci to ale evropské firmy budou mít zase o něco těžší, na čínské panely se snížila minimální dovozní cena. V září má ochranářské opatření zmizet zcela, Evropská komise ale zvažuje jeho prodloužení.

Čínské solární panely budou pro Evropany zase o trochu levnější. Od července se v Evropské unii sníží minimální cena dovážených v Číně vyrobených solárních panelů. Nově se tamní monokrystalické panely budou moci v konterjnerovém množství prodávat za cenu 35 centů na instalovaný watt, což je o dva centy méně než nyní. O stejnou částku klesne i minimální cena na polykrystalické panely, které budou stát od července nejméně 30 centů za watt.

Opatření, které má chránit evropské výrobce proti čínské konkurenci, platí od roku 2013. O čtyři roky později začala Evropská komise postupně snižovat hranici minimální dovozní ceny s tím, že levnější panely podléhají clům až do výše 64,9 procenta.

Platnost regulace má vypršet v září, může ale nakonec trvat mnohem déle. Čína totiž přehodnotila svůj plán na výstavbu solárních elektráren a v zemi hrozí nadbytek nově vyrobených solárních panelů o výkonu až 30 gigawattů, píše agentura Reuters.

Na celém evropském trhu přitom energetické firmy ročně vybudují solární elektrárny o výkonu zhruba sedmi gigawattů.

„Evropská komise se obává, že se přebytek panelů přelije do Evropy a čínské panely ohrozí evropské výrobce. Zvažuje proto prodloužení opatření do listopadu. Je ale možné, že se minimální ceny prodlouží i do příštího roku,“ okomentoval pro web E15 Radek Orság ze společnosti SolSol.

Podle něj jsou čínské solární panely na evropském trhu o 20 procent dražší než na tom asijském, a to i přesto, že se Čína opatření snaží obcházet prodejem panelů přes jiné země.

Evropská komise má o prodloužení opatření rozhodnout v srpnu. Podle Marka Farského ze společnosti Photon Energy se dá očekávat, že ochranářská politika bude pokračovat. „Systém ochrany pomocí tarifů a minimální ceny dlouhodobě nic dobrého nepřináší a nelze ho v obecné rovině obhajovat. V tuto chvíli, kdy je situace kvůli Číně v nerovnováze, však krátké prodloužení může dávat smysl. Podstatným faktem ale je, že už ani není moc firem, které lze chránit. I přes tato opatření spousta firem skončila, protože nejsou konkurenceschopné,“ okomentoval pro web e15 Farský.

Proti případnému prodloužení minimálních cen se staví asociace SolarPower Europe. Podle ní by zrušení opatření mohlo zvýšit poptávku po solárních panelech až o 30 procent a vytvořit okolo 45 tisíc nových pracovních míst.