ČKD Blansko Holding je znovu zisková, vydělala dva miliony

Společnost ČKD Blansko Holding, která se zabývá zejména výrobou vodních turbín, se loni vrátila k zisku. Vydělala dva miliony korun, o rok dříve byla ve zhruba desetimilionové ztrátě.

Firma patří od roku 2010 do ruské skupiny Ťjažmaš. V jejím portfoliu už není výroba karuselů, kterou převzala brněnská skupina Alta. „Výroba se postupně rozbíhá. Máme už dostatečné množství zakázek, abychom kompenzovali propad odprodeje výroby karuselů,“ uvedl finanční ředitel společnosti Jaroslav Ochatrin.

Pozitivnímu růstu podle něj napovídá zejména provozní výsledek za loňský rok, který dosáhl přes 50 milionů korun. Rozdíl mezi konečným výsledkem a provozním je dán částečně změnou kurzu koruny vůči euru po intervenci centrální banky koncem loňského roku. „To se samozřejmě promítlo do našeho hospodaření. Skoro všechny transakce máme v eurech, včetně obchodů s naší mateřskou společností,“ uvedl Ochatrin. Firma proto změnila kurzový přepočet v obchodních transakcích. „Zlepšili jsme to opatrně a pevně věříme, že intervence ČNB nemohou trvat dlouho,“ uvedl Ochatrin.

Intervence ČNB ovlivnily fungování firmy

ČKD Blansko Holding je výrazně proexportní společnost, přesto se jí intervence ČNB nepříznivě dotkla. Většina kontraktů firmy je víceletá s tím, že hlavní platbu dostane firma až po dokončení zakázky. „Letos se musíme mnohem více snažit, abychom negovali kurzové rozdíly,“ uvedl Ochatrin, který letos počítá se ziskem kolem pěti milionů korun.

Obrat společnosti se v posledních letech pohybuje kolem 600 milionů korun. Letos se má zvýšit na 650 milionů. Díky odprodeji divize karuselů společnost přišla asi o dvě třetiny obratu. „Chceme zachovat kvalitu, obrat tak bude narůstat postupně,“ uvedl Ochatrin.

Společnost zaměstnává 462 lidí, dalších 20 odborníků chce přijmout. Kvalifikovaní svářeči podle vedení firmy ale dostupní nejsou. Holding sužuje konkurz dceřiné společnosti ČKD Blansko Strojírny, pod kterou jsou začleněny všechny výrobní haly. Firma také do vyřešení konkurzu brzdí investice do továrních budov, které jsou zastaralé například z pohledu spotřeby energií. Některé investice vzhledem ke konkurzu úplně pozastavila. Podání, které vedlo k zahájení insolvenčního řízení označila za šikanózní.