Co zbylo ze Světlíkova impéria

Jan Světlík

Jan Světlík Zdroj: ctk

Strojírenské Vítkovice podnikatele Jana Světlíka dokončily prodej další ze svých dcer. Za výrobce převodovek Vítkovice Gearworks složili noví majitelé, firmy Optifin Invest a Farvis Martina Ulčáka a Alexeje Beljajeva, 80 milionů korun. Vedení Vítkovic hodlá v prodejích pokračovat. Z dřívějšího gigantu má být výrazně menší firma zaměřená na výrobu speciálních výrobků.

Ještě před sedmi lety si ostravský podnikatel Jan Světlík maloval, jak se budou jeho Vítkovice ve velkém podílet na stavbě nových bloků v temelínské jaderné elektrárně. Založil kvůli tomu novou dceru Vítkovice Nuclear Power a do jejího čela angažoval bývalého šéfa antimonopolního úřadu a ministra vnitra Martina Pecinu. Se všemi tehdejšími zájemci o stavbu elektrárny – ruským Rosatomem, americkým Westinghousem a francouzskou Arevou – Vítkovice uzavíraly dohody o spolupráci.

Energetické strojírenství mělo celou vítkovickou skupinu táhnout ke světlé budoucnosti. Na vrcholu v roce 2012 do ní patřilo přes třicet firem a její tržby se vyšplhaly na rekordních více než 16 miliard korun při zisku 430 milionů korun. Jedné z klíčových částí skupiny Vítkovice Heavy Machinery pomohl ve stejné době také krach konkurenční hutní firmy Pilsen Steel.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!