ČSSD vyhrožuje Bakalovi: Žádost o účast státu na uzavření dolu je nehorázná

uhlí

uhlí Zdroj: newworldresources.eu

Požadavek společnosti OKD na to, aby se stát na útlumu dolu Paskov podílel čtyřmi až šesti miliardami korun požaduje sociální demokracie za nehorázný. Uvedl to místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Vyzval také podnikatele Zdeňka Bakalu, aby zveřejnil, zda je většinovým vlastníkem OKD. Pokud nezmění své chování, neměl by se prý do Česka vracet, řekl.

OKD v úterý oznámila, že ponese-li náklady útlumu sama, zavře Paskov k 31. prosinci 2014. Když těžbu bude dotovat stát, mohl by důl na Frýdecku-Místecku, v němž pracuje asi 3000 lidí, skončit až v roce 2018. Hovoří se o částce čtyři až šest miliard.

Zaorálek, který se zúčastnil úterní rozsáhlé demonstrace horníků v Ostravě, kritizoval, že se o osudu několik tisíc horníků a jejich rodin rozhodlo „od stolu“ v Amsterodamu, a nikoliv v Ostravě nebo Karviné. „Ten vzkaz Amsterodamu zněl absolutně arogantně,“ nechal se slyšet. Většinový vlastník OKD, firma New World Resources (NWR), v úterý v Amsterodamu rozhodl o uzavření dolu Paskov.

Místopředseda sociální demokracie vyjádřil také požadavek, aby na sebe Bakala vzal odpovědnost za to, co se v jeho společnosti děje. Veřejně by měl říct, jestli je většinovým nebo menšinovým vlastníkem OKD, případně uvést, kdo je většinovým majitelem firmy, aby stát věděl s kým jednat. Zatím se prý Bakala nechová jako odpovědný podnikatel a hrozí tak, že se v Česku stane nežádoucí a nenáviděnou postavou.

ČSSD podle Zaorálka situaci v regionu bere velmi vážně, vytvořila k ní pracovní tým a bude se jí zabývat na svém příštím grémiu. Pokud by se po volbách dostala do vlády, bude věc řešit na prvním vládním zasedání. NWR, která má sídlo v Amsterodamu, je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Patří firmě BXR, která má v těžební společnosti téměř dvoutřetinový podíl. Ve skupině BXR má Bakala zhruba poloviční podíl.

Vláda nemá zájem zachraňovat průmyslové podniky

O situaci v Moravskoslezském kraji dnes jedná také vláda. Premiér v demisi Jiří Rusnok však v úterý řekl, že od kabinetu nelze čekat, že bude zadlužené průmyslové podniky zachraňovat.

Dotování těžby nepodporuje ani ODS, protože může podle pravidel EU trvat stejně maximálně do roku 2018, může být ve výši rozdílů nákladů a výnosů, což je 1,5 miliardy ročně, a musí klesat. „Raději bych ty peníze uvolnil na nějaké rekvalifikační programy k začleňování těch lidí do práce u jiných zaměstnavatelů. Uvolnil bych je na dopravní infrastrukturu a vědecko-výzkumné projekty v našem kraji. To je mnohem smysluplnější, protože tyto projekty vytvoří nová pracovní místa a nebudou pouze dotovat ztrátovou těžbu,“ řekl České televizi bývalý ministr dopravy Zbyněk Stanjura.