Dalkii se propadly tržby i zisk kvůli levné elektřině

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Teplárenská společnost Dalkia Česká republika doplácí na padající ceny elektřiny. Za loňský rok jí klesly tržby z prodeje elektřiny o téměř osm procent na 3,1 miliardy korun. Navzdory tomu, že za teplo inkasovala Dalkia o zhruba tři procenta více než v roce 2012, snížily se celkové tržby firmy o 103 miliony na 8,78 miliardy korun.

Pro letošní rok počítá Dalkia s dalším poklesem tržeb o zhruba miliardu korun. „Očekávaný pokles je z 85 procent způsoben objemem obchodu s elektřinou a její nižší cenou na trhu a z 15 procent úrovní dodávky tepla a její ceny,“ vysvětluje mluvčí firmy Milan Wagner. Od roku 2012 klesla cena elektřiny na burze z úrovní kolem 50 eur na nynějších 35 eur na megawatthodinu.

Padající tržby z prodeje elektřiny Dalkia nehodlá promítnout do zvyšování cen tepla pro firmy a domácnosti. „Nezapadá to do naší obchodní politiky. Zákony navíc nedovolují kompenzovat nižší výkupní ceny elektřiny účtováním vyšších cen tepla,“ dodává Wagner.

Propad, který by se letos neměl opakovat

Kvůli zlevňující elektřině spadl Dalkii loni zisk před zdaněním o 7,6 procenta na 2,16 miliardy korun. Letos by chtěla výdělek udržet na stejné úrovni. Pomoci jí v tom má pokračování v plánu snižování nákladů, které od roku 2010 klesly o 15,9 procenta.

Do modernizace zdrojů a rozvodů investovala Dalkia loni 763,5 milionu korun. Celkem firmu přijde splnění nových emisních parametrů do roku 2022 na více než čtyři miliardy korun. Za modernizace rozvodů letos Dalkia, která zásobuje teplem přes 248 tisíc domácností, utratí 150 milionů korun. Pokračovat například bude přebudování horkovodu v Olomouci. Celá skupina Dalkia, kterou tvoří v Česku osm společností, loni vytvořila čistý zisk 1,85 miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2012 šlo o pokles o šest milionů korun.

[[|Dalkia ztratila zájem o elektrárnu Dětmarovice]]