Dělníci okupují huť ArcelorMittalu na severu Francie

Dělníci před hutí ve Florange

Dělníci před hutí ve Florange Zdroj: profimedia.cz

Dělníci ve francouzské ocelárně Florange, která patří hutní skupině ArcelorMittal, dnes zahájili okupační stávku na protest proti dohodě francouzské vlády s ocelářským gigantem. Podle dohody zde firma ukončila provoz dvou vysokých pecí a 629 zaměstnanců ocelárny přeloží na základě "dobrovolnosti" na jiná místa.

Dělníky rozezlilo, že se vláda neodhodlala k dočasnému zestátnění hutí, což by je podle dělníků zachránilo. Premiér Jean-Marc Ayrault tuto variantu ale zamítl s odůvodněním, že by to stálo státní pokladnu přemrštěné množství peněz, konkrétně 400 milionů až miliardu eur (10,1 až 25,2 miliardy korun), které by museli zaplatit daňoví poplatníci.

Poslední kapkou pro dělníky bylo dnešní rozhodnutí ArcelorMittal vycouvat z pilotního projektu ekologičtější produkce oceli, iniciovaného Evropskou unií, který by se v budoucnu aplikoval právě ve Florange, a umožnil tak obnovu provozu hutí. V rámci projektu se měl uskladňovat oxid uhličitý zachycovaný ze zplodin této průmyslové výroby.

„Ode dneška se zmocňujeme továrny. Jdeme do vysokých pecí,“ prohlásil dnes Edouard Martin z odborové organizace CFDT. Podle AFP dnes ze solidarity blokovali dělníci z dalšího závodu ve Fos-sur-Mer příjezd kamionů dovážejících materiál. Do protestů se má zapojit ještě třetí továrna výstražnou stávkou naplánovanou na pondělí.

Podle AFP pracuje ve Florange jen zlomek všech francouzských zaměstnanců ArcelorMittal, jichž je celkem kolem 20.000. Tyto hutě se ale staly symbolem průmyslového úpadku Francie, která není svou produktivitou práce a vysokými mzdovými náklady schopná vzdorovat globální konkurenci.

Ocelářský sektor v Evropě sužuje vysoký přebytek kapacit v době, kdy je ekonomika eurozóny v recesi a na trhu je nadbytek levné oceli z rozvíjejících se zemí. Evropská poptávka po oceli je nyní téměř 30 procent pod svým maximem z roku 2007.