Desertec se otáčí zády k Evropě. Elektřinu bude prodávat v Africe

Solární elektrárna v Egyptě

Solární elektrárna v Egyptě Zdroj: Dii

Ambiciózní projekt solární energie Desertec opustil původní plány na rozsáhlý vývoz elektřiny ze Sahary do Evropy a zaměří se spíše na místní trhy v zemích severní Afriky. Serveru EurActiv to řekl šéf Desertec Industrial Initiative (Dii) Paul van Son. Desertec chtěl do roku 2050 zajišťovat až 20 procent evropské poptávky po elektřině, odchod některých účastníků a stav evropského trhu však jeho plány podkopal.

Van Son připustil, že původní zaměření Desertecu na export do Evropy bylo odrazem „jednorozměrného myšlení“. „Mluvíme-li o obnovitelné energii ze severu Afriky, pouze malý díl z ní nakonec skončí na evropském trhu,“ uvedl šéf projektu. Podle něj se ukázalo, že Evropa si naprostou většinu poptávky po elektřině bude schopna zajistit sama.

Konsorcium pro Desertec vzniklo v roce 2009 s plánem vybudovat solární a větrné kapacity o instalovaném výkonu 100 gigawattů za celkem 400 miliard eur (10,3 bilionu korun). Projekt, který byl odrazem předkrizových ambicí Evropy v rozvoji obnovitelných zdrojů, se však nyní považuje za příliš drahý, rizikový a velikášský.

Plány zhatil odchod vekých partnerů

Loni konsorcium opustil největší evropský průmyslový koncern Siemens a po něm další přední německá průmyslová společnost Bosch. Od roku 2011 také pochybnosti ohledně plánu zvyšují nepokoje a povstání takzvaného arabského jara. Dii se nepodařilo získat ani podporu finančně vyčerpané španělské vlády pro ukázkový projekt o výkonu 500 megawattů v Maroku.

„Ve své původní podobě není projekt životaschopný, protože je příliš drahý a utopický. Získal také jen velmi málo financí. V podstatě se zhroutil do víceméně bilaterální dohody,“ podotýká Peter Droege, který je prezidentem seskupení výrobců solární energie Eurosolar.

V Evropě i Africe chybí infrastruktura

Další kritici poukazují na to, že zaměření projektu na vývoz do Evropy není slučitelné se současnou chabou úrovní energetického spojení mezi Maghrebem a Evropou, ani s úrovní propojení v rámci Evropy. Připomínají, že evropský trh se již nyní těžko vyrovnává s nepředvídatelnými vlnami dodávek z rozsáhlých solárních a větrných zdrojů.

„Na základní úrovni nám stále chybí elektrické vedení a další exportní kapacity,“ řekla Susanne Niesová z evropského sdružení výrobců elektrické energie Eurelectric. „Španělsko již zápasí se svými vlastními přebytky obnovitelné energie a další její dovoz by tento problém ještě zhoršil,“ dodala.

Desertec stále podporuje německý energetický koncern RWE, i ten už ale jeho přínos vidí v expanzi obnovitelné energie na perspektivních trzích severní Afriky. „Jsem přesvědčen, že projekt Desertec je velmi dobrou příležitostí k budování dodávek obnovitelné energie pro severní Afriku. Ačkoliv jej někteří kritizují, my věříme, že v dlouhodobém pohledu bude úspěšný,“ řekl mluvčí RWE Martin Pack.