Die Welt: Krize s Ruskem se na byznysu s plynem nepodepisuje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC: CC-BY-SA-3.0-migrated/Traroth/wikimedia.org

Zatímco v politice jsou vztahy Evropské unie a Ruska napjaté, v energetickém sektoru to neplatí. Důkazem je uzavření dohody o zdvojnásobení kapacity plynovodu Nord Stream, který přivádí plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Obchodní kontakty jen kvetou a právě u dodávek plynu se ukazuje, že diplomacie a byznys nejsou zcela spojité nádoby, uvedl německý deník Die Welt.

Ruská plynárenská společnost Gazprom se na projektu rozšíření plynovodu Nord Stream dohodla s německým energetickým koncernem E.ON, rakouskou společností OMV a britsko-nizozemskou skupinou Royal Dutch Shell. Rusové tak udělali další krok na cestě k tomu, jak při dodávkách plynu do Evropy zcela obejít konfliktem zasaženou Ukrajinu.

„Gazprom ve své koncepci vychází z toho, že Evropa vzhledem ke klesající produkci bude potřebovat další plyn z Ruska. Tento odhad stojí v protikladu k evropské strategii omezovat závislost na ruských dodávkách,“ konstatuje Die Welt.

Obchodní dohoda ale podle listu ukazuje, že v energetickém sektoru „se žádná kaše nejí tak horká, jak se uvaří“ a že „vztahy koncernů jsou nezávislé na vývoji vojenského konfliktu na východě Ukrajiny“.

Gazprom se spojil s Royal Dutch Shell

Kromě rozšíření plynovodu Gazprom chce posílit své evropské kontakty i dnes oznámenou aliancí s britsko-nizozemským ropným koncernem Royal Dutch Shell. Obě společnosti si v rámci spolupráce vymění část majetku a Gazprom bude moci pronikat na nové trhy.

„Dokumenty takového významu se podepisují jen jednou za pět let, možná i jednou za deset let,“ řekl podle agentury Reuters šéf Gazpromu Alexej Miller na okraj ekonomického fóra v Petrohradu. Na otázku, jak Gazprom přesvědčil Shell k prohloubení spolupráce, Miller uvedl, že podnikání vítězí nad politikou.