Dodavatelé opět zlevňují. Centropol se jako první dostal pod čtyři tisíce za megawatthodinu

Dodavatelé znovu snižují ceny

Dodavatelé znovu snižují ceny Zdroj: E15 Ján Juhaniak

Na trh dodavatelů elektřiny přichází další vlna snižování cen. Fixovaný tarif u silové elektřiny v nabídce největších hráčů poprvé od energetické krize zlevnil pod úroveň čtyř tisíc korun za megawatthodinu včetně DPH. Přinášíme velké srovnání ceníků všech největších dodavatelů.

Snížení cen pro koncové spotřebitele umožňuje dlouhodobě zlepšující se situace na velkoobchodním trhu. Na lipské referenční burze pro střední Evropu se megawatthodina elektřiny v rámci ročního kontraktu prodává za zhruba 80 eur, což je meziročně o více než polovinu méně.

Hlavním důvodem poklesu velkoobchodních cen na burze je podle analytiků zlevnění emisních povolenek, které téměř celý loňský rok stály kolem 80 eur za tunu a dnes se prodávají za 65 eur. Pomáhá i nízká cena plynu, která se u měsíčního kontraktu poprvé od energetické krize dostala pod úroveň 30 eur za megawatthodinu.

„Cena emisních povolenek, která v poslední době dosáhla velmi zajímavých hodnot, je klíčovou proměnnou celkové ceny elektřiny. Případný další pokles už se ale neočekává a je tak vhodná doba pro fixaci ceny elektřiny,“ myslí si marketingový ředitel a člen představenstva  společnosti Centropol Energy Jiří Matoušek. Právě jeho firma jako první přinesla první fixovaný tarif, který se s cenou vešel pod čtyři tisíce korun za megawatthodinu. 

„V Centropolu snižujeme ceny, kdykoli je to možné. Máme zájem na tom, aby spotřebitelé za energie platili méně. Nyní reagujeme na růst regulovaných plateb, které nemůžeme ovlivnit, snižováním ceny za silovou elektřinu. Příznivá situace na energetickém trhu nám to umožňuje a chceme tak přispět ke zklidnění českého energetického trhu,“ dodává Matoušek.

Po slevách z přelomu roku přistoupili ke snížení cen v poslední době kromě Centropolu také dodavatelé epet či MND a zlevňovat se chystá i Pražská plynárenská. „Připravujeme další cenové produkty, které budeme zákazníkům postupně představovat,“ říká mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek. 

Jiní dodavatelé volí k nalákání nových klientů neveřejné ceníky. „V některých případech využíváme i neveřejné ceníky a retenční nabídky, abychom si zákazníky udrželi. Důvodem je fakt, že můžeme předložit konkrétnímu zákazníkovi nabídku, která více odpovídá jeho požadavkům a situaci. Pokud bychom měli všechny nabídky veřejné, budou pro zákazníky nepřehledné,“ domnívá se ředitel společnosti Yello Michal Kulig. 

Další hráči připouštějí optimistické výhledy, ale zůstávají opatrní. „Na trhu vidíme pozitivní vývoj a snižující se tržní ceny energií, ale na druhou stranu trh stále ještě není úplně stabilní a je citlivý na politické zprávy a vývoj. Nemusí v tuto chvíli jít jen o situaci v Rusku a na Ukrajině, ale například i o situaci v Hormuzském průlivu,“ přibližuje mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák. 

I přesto analytik společnosti ENA Jiří Gavor spotřebitele nabádá, aby zkontrolovali, zda jejich současný dodavatel dokáže s konkurencí držet krok. „Pokud má klient nefixovaný a relativně výhodný tarif, není kam spěchat, navíc se časem pravděpodobně dočká další slevy. Pokud jeho ceny neodpovídají současné situaci na trhu, je čas odejít, určitě bude mít z čeho vybírat,“ tvrdí Gavor s tím, že by však v současné chvíli nedoporučoval delší než osmnáctiměsíční fixaci.