Dodávkám plynu brání ruská neochota podepsat dohodu, tvrdí Naftogaz

Plynovod

Plynovod Zdroj: CC BY 2.0: Beyond Coal and Gas

Největší překážkou pro dodávky ruského plynu na Ukrajinu není cena, ale ruské odmítnutí podepsat právně závaznou dohodu. Řekl to agentuře Reuters šéf ukrajinské státní plynárenské společnosti Naftogaz Andrij Kobolev. Ukrajinský manažer navštívil Brusel den poté, co ztroskotala jednání mezi Ukrajinou a Ruskem, zprostředkovaná Evropskou komisí. Následovalo zastavení dodávek ruského plynu na Ukrajinu.

Podle Koboleva by bylo dobré se s Rusy dohodnout na ceně a na ustanovení „ber, nebo plať“, které nutí Kyjev kupovat plyn bez ohledu na jeho potřebu, avšak tvrdil, že tyto sporné otázky nebyly kamenem úrazu.

„Klíčovým problémem není cena, protože stejně máme přístup k plynu z Evropy. Klíčové je, že Rusko nechce podepsat. Rusové se snaží sepsat dohodu jazykem, aby nebyla pro ně opravdu závazná,“ řekl.

Ukrajina a také Evropská komise usilují o právně závaznou dohodu, která by platila nejméně do března příštího roku, tedy by zajistila dodávky během největší poptávky v zimních měsících. To by poskytlo jistotu nejen Kyjevu, ale i Evropské unii, která zhruba z třetiny uspokojuje svou spotřebu plynu z Ruska. Zhruba polovina ruského plynu do Evropy proudí přes Ukrajinu.

Klíčovým problémem není cena, Rusko nechce podepsat


Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič ve středu uvedl, že k překonání mrtvého bodu v jednání by byla zapotřebí politická vůle, ale nechtěl říci, které straně tato vůle chyběla. Kobolev připsal vinu za ztroskotání úterních rozhovorů ve Vídni Rusku, když tvrdil, že ukrajinská delegace dorazila s mandátem uzavřít dohodu, který ruská strana neměla.

Vzhledem k tomu, že se nedospělo ani k prodloužení dosavadní dohody, Ukrajina podle Koboleva neměla jinou možnost, než zastavit dovoz ruského plynu. Poznamenal však, že díky zpětnému chodu plynovodů by Ukrajina mohla krýt až 90 procent své spotřeby plynu dodávkami z Evropy.

Nízká likvidita Ukrajiny a dohody Eustreamu s Gazpromem

Problémem je však nedostatek peněžní hotovosti země, která jedná s mezinárodními finančními institucemi o svém dluhu. Jednání s Ruskem o plynu by podle Koboleva usnadnilo vyřešení sporu se Slovenskem ohledně zpětného chodu plynovodů, kterému brání dohoda mezi ruským Gazpromem a slovenským operátorem Eustream. Rozuzlení tohoto problému by podle Koboleva „na věčné časy“ vyřešilo rusko-ukrajinské spory o plyn.

Při úplném propojení plynovodů by Ukrajina podle něj mohla pokryt hlavní část svých potřeb z Evropy, čímž by se Gazprom při vyjednávání s Ukrajinou ocitl v postavení, jaké má libovolný prodejce plynu. „Jednalo by se o čistý obchod bez politických požadavků,“ předpověděl.