Družbou v dubnu proteče méně ropy

ropovod

ropovod Zdroj: profimedia.cz

Rusko v dubnu vyveze do České republiky ropovodem Družba jen asi 280 tisíc tun ropy typu Urals. To bude asi o 32 procent méně, než předpokládají smlouvy. Agentuře Reuters to řekl mluvčí společnosti Transněfť, což je v Rusku monopolní přepravce ropy. Původně se mělo dovézt skoro 410 tisíc tun, ropa ale poputuje jinou cestou.

„Zatím je registrováno 230 tisíc tun, na další dodávce v objemu 50 tisíc tun se pracuje. Veškerý objem bude od společnosti Gazprom Něfť,“ sdělil mluvčí Transněfti Igor Djomin.

Mluvčí upřesnil, že přepravní společnosti mohly podávat žádost o rezervaci vývozní kapacity ropovodem do 17. dubna. Zopakoval tak svá slova z minulého týdne. „Teď už není možné ty dodávky zvýšit. Technicky by k tomu bylo zapotřebí vydat zvláštní vládní dekret,“ vysvětlil mluvčí. Vývoz na Slovensko a do Maďarska podle něj bude zajištěn podle smluv.

Podle zdroje ČTK byl výpadek v Družbě patrně nahrazen jinou cestou. Odborníci tvrdí, že ropovod IKL z Ingolstadtu může kapacitu Družby plně nahradit. Hlavní tuzemský zpracovatel ropy Unipetrol sdělil, že za duben má ropovodem Družba přislíbené veškeré dodávky, které požadoval.

Dovoz mají pod kontrolou obchodní společnosti Unipetrol, Shell a Eni. V případě, že by měly problém se zásobováním tuzemského trhu, obrátily by se se žádostí o ropu na Správu státních hmotných rezerv. To se zatím nestalo.

Vývoz ruské ropy měly do České republiky zajistit firmy Rosněfť a Lukoil. Zdroje agentury Reuters ale už začátkem tohoto měsíce avizovaly, že firmy asi nebudou mít zájem a využijí lukrativnějších tras, mimo jiné do nového terminálu Usť-Luga na břehu Baltského moře. Ten je v provozu od minulého měsíce.

Rusové se směřováním dodávek přes alternativní ropovody pokoušejí odběratele přimět k placení vyšších cen za přepravu ropy Družbou. Podle předsedy Společenství čerpacích stanic Ivana Indráčka by se nicméně případné zvýšení cen za dodávky ruské ropy nemělo promítnout do konečných cen pohonných hmot. „Ceny, za které nakupujeme od rafinerií, se odvíjejí primárně od cen benzinu a nafty na burze v Rotterdamu,“ řekl Indráček. K tomuto názoru se kloní i velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška. Podle něj ceny mnohem více ovlivní výše spotřební daně.

Objem ropy dopravené ropovodem Družba do Česka v posledních letech klesá dlouhodobě. Loni Družbou přiteklo zhruba 57 procent dovážené ropy, v předchozích letech to bylo často kolem 70 procent. Každoročně naopak rostou dodávky ropovodem IKL.