EdF ztratila finančního ředitele, nesouhlasil se stavbou Hinkley Point

Vizualizace elektrárny Hinkley Point C

Vizualizace elektrárny Hinkley Point C Zdroj: EDF Energy

Pro zastánce stavby britské jaderné elektrárny Hinkley Point C je to dobrá zpráva, pro její odpůrce potvrzení, že celý projekt je megalomanský a odsouzený k nezdaru. Z funkce finančního ředitele koncernu EdF, který má dvoutřetinový podíl v konsorciu pro výstavbu Hinkley Point C, odstoupil Thomas Piquemal.

Piquemal měl ve vedení firmy pověst zapřisáhlého odpůrce rizikové stavby elektrárny. Podle BBC nyní z funkce odešel, protože se nechtěl podepsat pod finanční krytí stavby, které by mohlo poškodit hospodaření EdF. Na jeho místo nastoupil dosavadní finanční ředitel EdF pro Francii Xavier Girre.

Už před měsícem přitom z pozice ředitele projektu Hinkley Point C odstoupil Chris Bakken. Odchod zdůvodnil tím, že se chce věnovat jiným příležitostem. Zvnějšku to vypadá, že se projekt dvou reaktorů v britském Sommersetu začíná Francouzům rozpadat pod rukama.

Šéf EdF Jean-Bernard Levy přispěchal s prohlášením, že Piquemalova odchodu lituje. Na plánu koncernu se však nic nemění. „S podporou státu, jako hlavního akcionáře EdF, potvrzujeme, že zkoumáme investici do dvou reaktorů v Hinkley Point za nejlepších finančních podmínek pro celou skupinu. Cílem je oznámit brzy konečné investiční rozhodnutí,“ říká Levy.

Jenže koncern už měl o stavbě rozhodnout loni. Nyní se spekuluje, že projekt dostane zelenou v dubnu. Piquemalovo odstoupení nicméně nahrává všem, kteří tvrdí, že jaderný projekt je předražený a pro EdF i pro Velkou Británii nadmíru rizikový.

Francouzi nemají peníze

Cena elektrárny se má vyšplhat na 18 miliard liber (629 miliard korun). Třetinu peněz má dodat čínský výrobce jaderných reaktorů CNG. Prostředky na svůj díl však zatím Francouzi stále nemají. Začíná se mluvit o tom, že EdF pomůže s financováním francouzská vláda.

To vše v době, kdy EdF má na krku záchranu francouzského výrobce jaderných reaktorů Areva NP. Ten má dodat i dva reaktory EPR pro Británii. Dosud však ani jeden z rozestavěných reaktorů nepostavila. Ve finském Olkiluoto se původní rozpočet nafukounul na dvojnásobek a zpoždění se počítá na roky. Ve francouzském Flamanville se odehrává podobný scénář.

Proto stavbu kritizují také energetické odbory. Podle nich se má začátek stavby odsunout z původního roku 2017 až na rok 2019. Až se povede vyřešit problémy EPR na stávajících staveništích. Odbory mají šest míst v osmnáctičlenné správní radě, která bude o investici do britského jádra rozhodovat.

Samotná EdF bude muset v příštích patnácti letech investovat do modernizace své francouzské flotily. Náklady se nyní odhadují na 55 miliard eur (1,48 bilionu korun).