Elektrárna Dětmarovice snížila emise, investovala stovky milionů

Obec Dětmarovice s uhelnou elektrárnou

Obec Dětmarovice s uhelnou elektrárnou Zdroj: Dasenka, Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Elektrárna Dětmarovice na Karvinsku investovala více než 400 milionů korun do modernizace svých provozů, díky čemuž sníží množství oxidů dusíku v exhalacích přibližně o polovinu. Více než 155 miliony korun na investici přispěly evropské dotace. Dětmarovice jsou jedinou černouhelnou elektrárnou Skupiny ČEZ v České republice.

Nová technologie v elektrárně minimalizovala množství oxidů dusíku ve spalinách. „Investice je součástí dlouhodobého plánu Skupiny ČEZ, který minimalizuje dopad provozu elektráren na životní prostředí. Zároveň díky ní splníme ty nejpřísnější evropské ekologické limity a prodloužíme životnost elektrárny,“ uvedl generální ředitel Elektrárny Dětmarovice Vlastimír Kontrik.

Uhelná elektrárna musela projít modernizací, aby splnila zpřísněné emisní limity, platné od roku 2016. Investice se zatím týkala dvou ze čtyř bloků.

Elektrárna Dětmarovice je s výkonem 800 megawattů největší klasickou elektrárnou ve Slezsku a na Moravě. Spaluje černé uhlí, ze kterého vyrábí elektřinu a teplo. Ročně dokáže vyrobit okolo 2,5 milionu megawatthodin elektrické energie, což je spotřeba více než 700 tisíc domácností, a přibližně 800 tisíc gigajoulů tepla. Teplem zásobuje zhruba 15 tisíc domácností ve městech Bohumín a Orlová na Karvinsku.

Další elektrárny na řadě

Minulý rok se spekulovalo, že ČEZ hodlá Dětmarovice, které mají poměrně vysoké výrobní náklady, zavřít. Pokusil se ji také prodat v rámci snahy o vyřešení sporu s Evropskou komisí, ale z toho sešlo. ČEZ spor s komisí uzavřel prodejem elektrárny Chvaletice a dohodou se společností Czech Coal.

Skupina ČEZ bude muset v nejbližších letech podobné ekologické investice zajistit rovněž v dalších elektrárnách, i když je nezahrnula do svého programu komplexní obnovy. „Neobnovované bloky uhelných elektráren projdou postupnou ekologizací od roku 2014 do roku 2020. Rozsah je pro jednotlivé zdroje rozdílný a závisí na stavu zařízení, spalovaném palivu, ale také na způsobu budoucího využití. Náklady na ekologizaci těchto zdrojů budou záviset na konkrétních úpravách a budou předmětem výběrových řízení,“ uvedla na začátku tohoto roku mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.