Elektrárnu Opatovice čeká miliardová rekonstrukce, díky ní přežije rok 2020

Elektrárna Opatovice

Elektrárna Opatovice Zdroj: CC BY 3.0: Karelj

Elektrárna Opatovice patřící Energetickému a průmyslovému holdingu příští rok spustí modernizaci, která jí umožní přežít rok 2020. Investice v hodnotě 2,7 miliardy korun zajistí, že elektrárna bude plnit přísnější emisní limity pro oxidy dusíku, síry a prach, které vyplývají z evropské směrnice o průmyslových emisích.

Bez miliardové investice by podle směrnice musela elektrárna postupně snižovat výkon, aby plnila klesající emisní stropy. Po roce 2020 by musela zastavit provoz.

„Program rekonstrukce umožní provozovat zařízení za rok 2025,“ říká mluvčí elektrárny Petr Zadák. Rekonstrukce stávajícího zařízení pro odsíření spalin sníží emise oxidů síry více než osmkrát. Úpravy kotlů a zavedení nové technologie pro odstraňování oxidů dusíku srazí emise tohoto plynu na méně než polovinu. Emise prachu klesnou na pětinu.

Odsiřovací zařízení bude rekonstruovat česká společnost Tenza. „Na retrofit kotlů a výměnu stávajících elektroodlučovačů prachu bylo ukončeno výběrové řízení, podpis obou smluv se předpokládá do konce tohoto roku,“ dodává Zadák.

Elektrárna Opatovice má tepelný výkon 1200 megawattů
Kromě elektřiny dodává teplo do soustavy centrálního zásobování teplem v Hradci Králové, Pardubicích či Chrudimi. Teplo dodává do více než 60 tisíc bytů a stovek firem. Loni elektrárna vykázala tržby 6,6 miliardy korun a zisk po zdanění 618 milionů korun.

Pro modernizaci už získala elektrárna souhlas v rámci procesu posuzování vlivu na životní prostředí EIA. Stavba odsíření bude hotová do roku 2015, stejně jako instalace technologie na snižování emisí oxidů dusíku a prachu na čtyřech ze šesti kotlů. Rekonstrukce zbylých dvou kotlů skončí v roce 2018.

Elektrárně ovšem hrozí, že jakmile skončí nynější modernizaci, bude se muset připravit na další. Na evropské úrovni se nyní připravují pravidla, která emisní limity dál výrazně sníží. Ta by mohla začít platit právě v roce 2018 nebo 2019.

„Další snižování emisí velkých spalovacích zdrojů by mělo jen velmi malý vliv na celkové zlepšení životního prostředí. Znamenalo by to další vysoké investice ve velmi krátkém období s dalším dopadem do ceny konečných produktů,“ tvrdí Zadák. Nynější investice bude kvůli vyšším odpisům snižovat v příštích letech zisk elektrárny o 120 milionů korun ročně.