Emise dusí Zemi stejně jako před dvaceti lety

Energetické firmy a další producenti škodlivých emisí mají během let 2013 až 2020 získat 108 milionů povolenek zdarma.

Energetické firmy a další producenti škodlivých emisí mají během let 2013 až 2020 získat 108 milionů povolenek zdarma.

Snaha vyčistit světový energetický systém stagnuje. Množství oxidu uhličitého přepočítaného na jednotku získané energie se za dvacet let téměř nezměnilo, uvedla to Mezinárodní agentury pro energetiku (IEA). Studie vidí cestu v rychlém rozvoji technologií nízkouhlíkatých obnovitelných zdrojů energie.

„Navzdory řečem světových vůdců, a přes boom v oblasti obnovitelné energie, je dnes průměrná jednotka vyrobené energie v podstatě stejně špinavá jako byla před dvaceti lety,“ uvedla výkonná ředitelka IEA Maria van der Hoeven na adresu studie vypracované pro setkání ministrů energetiky, kteří reprezentují čtyři pětiny světových emisí skleníkových plynů.

Studie IEA pracuje s takzvaným indexem uhlíkové intenzity (ESCII), který ukazuje, kolik oxidu uhličitého v průměru připadá na jednotku energie. V roce 1990 byl index 2,39 tun CO2 na tunu ekvivalentu ropy, o dvacet let později dosáhl index uhlíkové intenzity hodnoty 2,37 tun CO2 na tunu ekvivalentu ropy. Podle IEA se ale uhlíkový index nijak podstatně nezlepšil od sedmdesátých let.

Emise podle IEA neklesají zejména kvůli tomu, že hlavním zdrojem výroby energie zůstává uhlí, které se navíc se pálí neefektivně. Server ekolist.cz uvedl, že například Čína v roce 2011 sice odstavila uhelné elektrárny s celkovým výkonem 85 gigawatt, jenže otevřela nové s celkovou kapacitou 55 gigawatt. Čína zároveň spotřebovává 46 procent veškerého uhlí, se kterým se na planetě obchoduje, Indie pak dalších 11 procent.

ilustrační fotoilustrační foto|ctk

Maria van der Hoeven upozornila, že pokud se chceme vyhnout nebezpečí katastrofického oteplování planety, je odklon od fosilních paliv potřeba urychlit. „Nemůžeme si dovolit dalších dvacet let apatie,“ dodala.

Pozitivní je podle IEA nárůst počtu fotovoltaických elektráren o 42 procent a větrných elektráren o 19 procent, ke kterému došlo od roku 2011 do roku 2012, a to i přes ekonomické a politické turbolence v odvětví. Obnovitelné zdroje se významně rozvíjejí například i v zemích jako je Brazílie, Čína či Indie.

Pokorčily i technologie ve výrobě aut, hybridy prolomily hranici milionu kusů prodaných za rok. Zdvojnásobil se i prodej elektromobilů a dosáhl 110 tisíc vozidel ročně.

: