Emisní povolenky by mohly letos zdražit až na osm euro

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Ceny emisních povolenek, které se nyní pohybují nad pěti eury (138 korun), by v letošním roce měly růst, a to především v posledním čtvrtletí. Ke konci roku by se ceny mohly přiblížit k hladině osm euro (220 korun). Na konferenci 21. Emission Trading o emisních povolenkách to dnes uvedl Jan Fousek, jednatel společnosti Virtuse Energy, která je největším tuzemským obchodníkem s emisními povolenkami.

Systém obchodu s povolenkami (ETS) zavedla Evropská unie v roce 2005. Tehdy se mezi členské země rozdělily emisní kvóty na vypouštění uhlíkových emisí, po jejichž překročení se musí kupovat povolenky. Ekonomická krize však snížila produkci, a tím i emise, takže povolenek je na trhu nadbytek a ceny padají. Emisní povolenky se nejdráže prodávaly za více než 28 eur, nejlevněji k dostání byly pod třemi eury.

Fousek neočekává, že by cena emisních povolenek měla nyní výrazně růst na sedm až osm eur, aktuálně se bude spíš pohybovat kolem 6,50 eura. Dodal, že obchodníci nyní vyčkávají. Roste přitom zájem lidí, kteří denně obchodují. Ti mají zájem povolenky nakupovat, zatímco prodávající váhají.

Pozitivní tlak na cenu povolenek má podle Fouska reforma emisních povolenek a krátkodobý tlak na jejich nedostatek. Podniky v EU totiž nejsou ochotny prodávat povolenky pod sedm euro, když se všeobecně očekává růst cen nad 12 až 15 euro v roce 2015. Naopak negativní je poptávka ze strany elektráren.

Fousek: Výsledek eurovoleb hovoří pro obchod s povolenkami

Fousek dodal, že výsledky květnových voleb do Evropského parlamentu naznačují, že převahu spíše získaly strany podporující systém obchodu s povolenkami. Stabilitu a růst cen podle něj může docílit jen dlouhodobá reforma.

Země EU letos v lednu schválily pravidla pro postupné stažení 900 milionů emisních povolenek z evropského trhu. Opatření mělo podpořit ceny povolenek, kvůli jejichž rekordně nízké úrovni se evropský systém obchodování s povolenkami propadl.

Fousek ale podotkl, že objemy jsou mnohem vyšší než před lety, likvidita dobrá a rozvíjejí se rovněž různé finanční nástroje. „Jen ty ceny jsou slabší, což má negativní dopad na ochotu firem využívat emise na financovaní zelených zdrojů energie, jak bylo původně zamýšleno,“ dodal.