Emisní povolenky zažívají volný pád

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Blazek, Mlada fronta

Brutální propad v prvních týdnech roku se netýká pouze akcií nebo ropy, ale rovněž emisních povolenek. Jejich cena zažívá doslova volný pád. „Emisní povolenka se pohybuje na ceně 6,35 eura za tunu, přitom ještě před měsícem stála více než 8,5 eura za tunu, takže se bavíme o měsíčním poklesu o téměř třicet procent,“ upozorňuje Anatoly Stolbov, hlavní analytik obchodníka s povolenkami Virtuse Energy. V minulém týdnu se cena povolenky dostala dokonce pod šest eur za tunu.

Loni v lednu se povolenka obchodovala zhruba za 7,3 eura za tunu vypuštěných skleníkových plynů. Za pádem cen povolenek je podle odborníků několik faktorů. „Významný propad cen povolenky v roce 2016 lze vysvětlit propadem cen komodit ovlivňujících cenu elektřiny, jako je ropa, plyn či uhlí, a obecně negativním sentimentem v energetickém sektoru,“ říká Ladislav Kříž, mluvčí polostátního energetického kolosu ČEZ.

Kromě vývoje na finančních trzích a negativního postoje investorů vůči energetice se na propadu podepsala podle Stolbova i teplá zima. Ta panovala zejména během prosince. „Prudký pokles cen pravděpodobně způsobil prodej přebytečného hedgingu tepláren, které se dostaly do přebytku vzhledem k teplému počasí,“ dodává. Jednoduše řečeno: teplárny měly příliš mnoho povolenek, kterých se zbavily. Zvýšená nabídka povolenek na trhu způsobila pokles ceny.

Dramatický propad cen povolenek ale obchodníky zaskočil. „Pokles je hlubší, než si kdokoli na trhu vůbec dokázal představit,“ zdůrazňuje Stolbov. Podle něj totiž nemají emisní povolenky na rozdíl od jiných komodit dlouhodobý pesimistický výhled. Důvodem je příznivý postoj evropských politiků k regulaci emisí.

Ostatně i odhady na letošní rok byly výrazně výše. „Na rok 2016 renomované analytické domy předpovídaly cenu mezi devíti a deseti eury, což je zatím jinde o tři eura,“ konstatuje Kříž.