Energetici i ekologové: Elektřiny bude potřeba méně, než tvrdí vláda

„Musíme velmi zvažovat náklady na snižování emisí, když snížení v Evropě bude mizivé proti nárůstu emisí v Číně, Indii, Brazílii či Vietnamu. Tam chtějí zvýšit podíl uhelných elektráren,“ upozornil na konferenci Leading Minds Forum ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

„Musíme velmi zvažovat náklady na snižování emisí, když snížení v Evropě bude mizivé proti nárůstu emisí v Číně, Indii, Brazílii či Vietnamu. Tam chtějí zvýšit podíl uhelných elektráren,“ upozornil na konferenci Leading Minds Forum ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba Zdroj: E15 - Anna Vackova

Plány na dostavbu Temelína vycházejí ze špatné předpovědi spotřeby elektřiny. Shodli se na tom zástupci energetických firem, průmyslu i neziskových organizací na konferenci Leading Minds Forum v Praze.

Česká státní energetická koncepce (SEK), která určí obraz tuzemské energetiky do roku 2040, vychází ze špatných čísel. Plány na výstavbu nových energetických zdrojů, které z těchto čísel koncepce vyvozuje, proto nejsou příliš věrohodné. Na tomto závěru se shodli experti z energetických firem, průmyslu i neziskovek na konferenci Leading Minds Forum v Praze.

V dílčích aspektech je přitom podle nich koncepce ministerstva průmyslu a obchodu přínosná. „Chceme, aby nakonec byla schválena. Nepočítá totiž s prolomením limitů těžby uhlí a preferuje kogenerační výrobu elektřiny a tepla před tradičními uhelnými elektrárnami,“ říká Jan Rovenský z energetické sekce Greenpeace.

Největším problémem koncepce jsou předpovědi spotřeby elektřiny. Ta podle ministerstva vzroste v příštích dvaceti letech o 25 procent. V průmyslu bude růst dokonce o 30 procent. „Jenže všechny střednědobé makroekonomické prognózy hovoří o pomalém hospodářském růstu. Spotřeba elektřiny půjde spíše dolů, čemuž napomohou i evropské závazky ke zvyšování energetické účinnosti,“ připomíná předseda Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek.

Chybné prognózy

„Všechny energetické koncepce měly slabinu v prognóze spotřeby. Ale ta nynější se netrefuje vůbec. To zpochybňuje závěry koncepce v oblasti výrobních zdrojů,“ tvrdí Jaroslav Maroušek, předseda správní rady společnosti SEVEn. Přitom právě rostoucí spotřeba spolu s poklesem podílu elektřiny z uhlí jsou důvodem dostavby jaderné elektrárny Temelín za zhruba 200 miliard korun.

„Počítáme s tím, že se bude snižovat energetická intenzita ekonomiky. V kontextu celkové spotřeby energie bude ale podíl elektřiny narůstat i díky rozvoji elektromobility,“ argumentuje ministr průmyslu Martin Kuba. Temelín je podle něho zapotřebí pro zajištění stabilní energetické základny pro tuzemský průmysl. Obnovitelné zdroje, na které sází Evropa, tento úkol údajně splnit nedokážou. „V Evropě by se proto měla zahájit diskuze, zda místo nestabilních obnovitelných zdrojů raději nepodporovat stabilní zdroje typu Temelína ,“ dodal Kuba.