Energetická koncepce nabírá zpoždění. Chce do ní mluvit Rakousko i Slovensko

energetika

energetika Zdroj: Martin Pinkas

Státní energetická koncepce, která nalinkuje hospodaření s energiemi v České republice na roky dopředu, nabírá další zpoždění. Dokument půjde do vlády zřejmě až příští rok. Koncepci bude na podzim připomínkovat veřejnost i sousední státy. Zájem mluvit do české energetické politiky má Rakousko, Německo i Slovensko.

Aktualizace koncepce v současnosti podléhá procesu posouzení vlivu na životní prostředí. Konečnou a kompletně doplněnou verzi mělo ministerstvo průmyslu a dopravy předložit podle původních předpokladů na ministerstvo životního prostředí koncem září.

Koncepce počítá s útlumem výroby z uhlí a naopak se zvýšením podílu elektřiny z jádra. Zároveň předpokládá, že přinejmenším 80 procent elektrické energie v Česku bude pocházet z domácích zdrojů, což umožní zachovat energetickou bezpečnost. Součástí energetických plánů České republiky je dostavba jaderné elektrárny Temelín a stavba pátého bloku jaderné elektrárny Dukovany.

„Proces SEA na aktualizaci státní energetické má kvůli řadě objektivních příčin mírné zdržení vůči původnímu plánu, nicméně je naší snahou tento proces zbytečně neprotahovat nad rámec zákonem stanovených lhůt a co nejdříve pokročit v procesu dále,“ sdělil mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Paták.

Energetická koncepce graf 1Energetická koncepce graf 1Zdroj: Aktualizace státní energetické koncepce (MPO)

Na konci září nebo nejpozději na začátku října chce ministerstvo průmyslu podle Patáka předat spolu se zpracovatelem posouzení koncepce, společností Amec Nuclear Czech Republic, posudek a částečně dopracovanou koncepci na ministerstvo životního prostředí. Připomínky životního prostředí pak musí v dokumentu zohlednit. Pak se k podobě budoucnosti české energetiky bude muset opět vyjadřovat veřejnost a zahraniční sousedé.

Ředitel sekce energetiky na ministerstvu průmyslu a obchodu Pavel Gebauer sdělil ČTK, že od rychlosti jednání se bude odvíjet i termín konečného rozhodnutí o koncepci. Za nejvíc optimistickou variantu označil začátek příštího roku.

Zpoždění posouzení koncepce nabralo dle energetického konzultanta sdružení Calla Eduarda Sequense i proto, že se ministerstvo průmyslu a obchodu spolu se zpracovatelem muselo vypořádat s více variantami energetického plánu, což požadovalo ministerstvo životního prostředí. „Přesně to chtěly i ekologické organizace, protože původní představa ministerstva průmyslu na formální posouzení jen jediné varianty byla v rozporu se zákonem,“ konstatoval Sequens.

Dodal, že konec září 2013, který byl uvedený ve vládou posvěcené smlouvě se společností Amec Nuclear Czech Republic jako datum ukončení celého procesu, a kdy mělo být předloženo stanovisko ministerstva životního prostředí, se již předem jevil nereálně.

Energetická koncepce graf 2Energetická koncepce graf 2Zdroj: Aktualizace státní energetické koncepce (MPO)

Energetickou koncepci dlouhodobě kritizují ekologické organizace. Dokument, který ministerstvo průmyslu a obchodu zpracovalo ještě pod vedením bývalého ministra Martina Kuby, podle nich dostatečně nepracuje s možnostmi energetické efektivity a nevede k výraznému omezení emisí oxidu uhličitého.

Vadí jim také předpokládaný rozvoj jaderné energetiky. Česká republika by naopak měla podle ekologů raději posílit energetickou úspornost a výrazně zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energie.