Energetická společnost Rosatom proniká na britský trh

Rosatom

Rosatom Zdroj: profimedia.cz

O účasti Rosatomu v programu výstavby jaderných elektráren v Británii se diskutuje od doby, kdy byl na prodej podíl v projektu Horizon, kterého se vzdaly německé energetické koncerny E.ON a RWE. Rosatom se vydal trnitou cestou získání britské licence na výstavbu ruských tlakovodních reaktorů VVER a dosáhl první vstřícné reakce britské strany.

Memorandum o spolupráci s Ministerstvem pro energetiku a změny klimatu Spojeného království podepsali v Moskvě šéf Rosatomu Sergej Kirienko a britský ministr energetiky Michael Fallon.

Kromě toho byly podepsány i dohody o spolupráci s koncernem Rolls-Royce a finskou energetikou Fortum, jejích cílem je společné posouzení možností pro výstavbu a provozování jaderných elektráren s bloky VVER na území Velké Británie. V dohodě jsou obsaženy nezbytné kroky pro získání licence a povolení ke stavbě nových jaderných elektráren.

Pro vstup na britský jaderný trh budou muset ruské reaktory VVER nejprve získat základní posudek designu (GDA). Partnerství s Rolls-Roycem, který má zodpovídat za systémy řízení bezpečnosti elektrárny a má velkou zkušenost s licenčními úřady, by mohlo k získání licence výrazně pomoci.Fortum by měla poskytnout nezávislé hodnocení a referenci operátora elektráren v EU, kterými se musí prokázat jakýkoli provozovatel jaderné technologie v Británii.

Proces licencování technologie by mohl trvat až pět let a měl by podle zdrojů deníku Komersant odstartovat v roce 2015. K licenci nepřijdou Rusové snadno, podle expertů je britský jaderný regulátor tvrdý a konzervativní. Westinghouse, rovněž účastník temelínského klání, má proces licencování svého reaktoru AP 1000 po pěti letech pozastavený. Britský regulátor vyžaduje řadu upřesnění.

Pro Rosatom je britský trh atraktivní. Jde o jedinou západoevropskou zemi s ambiciózním jaderným programem, uvádí zdroje z Rosatomu pro deník Komersant. Konkrétní projekty a možnosti investic prozatím zdroje deníku neupřesňují. V každém případě je jasné, že v Anglii čeká Rosatom boj s konkurencí z Číny, která máta také o britský trh zájem.

V tahu na branku by mělo Rusům také pomoci získání Jukky Laaksonena, bývalého šéfa nejtvrdšího evropského regulátora STUK do řad Rusatom Overseas (RAOS). O Laaksonena Rosatom svedl před dvěma lety boj s francouzskou Arevou. Bývalý ředitel finského regulátora si, ale vybral ruskou technologii a stal se vice-prezidentem pro bezpečnost RAOS, která je zodpovědná za globalizaci skupiny Rosatom a prezentaci ruského jaderného průmyslu na mezinárodním trhu.