Energetičtí giganti se spojili. Trh s energiemi je podle nich nefunkční

Energetický trh se nalézá podle firem v krizi

Energetický trh se nalézá podle firem v krizi Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Chaos a krize, tak vypadá podle deseti velkých evropských energetických společností současný energetický trh. Systém obchodování s emisními povolenkami, ceny elektřiny a bezpečné dodávky energií nefungují tak, jak mají, upozorňují například firmy RWE, E.ON, ENEL, GDF Suez a ČEZ. Společně chtějí vyvinout tlak na vlády i investory, a prosadit změnu.

Představitelé společností dnes v Bruselu zveřejnili body, o kterých chtějí jednat. Uzdravení trhu vidí ve volné soutěži spíše než podpoře výstavby určitého energetického zdroje, razantním snížení emisí a skleníkových plynů nebo v posílení evropské energetické infrastruktury.

Množství oxidu uhličitého vypouštěného do ovzduší se zvyšuje a společnosti nemají žádnou motivaci k výstavbě nebo provozování nízkoemisních zdrojů,“ upozorňují například. Evropské energetice také podle firem chybí jasná a přehledná politika založená na stabilním a předvídatelném regulačním rámci.

Společnosti chtějí prosadit:
1. Energetika by měla být založená na volné soutěži spíše než na podpoře výstavby určitého typu zdroje.
2. Jako hlavní motor energetiky vidí ambiciózní plán snižování emisí CO2 a skleníkových plynů do roku 2030, respektive 2050.
3. Doporučují obnovit evropskou koordinační skupinu pro elektřinu jako strategickou platformu pro výměnu názorů na energetickou politiku se speciálním důrazem na národní opatření týkající se energetického mixu, jež by mohl mít vliv i na další členské státy.
4. Je nutné přijmout třetí liberalizační balíček ve všech členských státech EU, aby došlo ke sjednocení pravidel.
5. Prioritou je rovněž zajištění spolehlivých a nepřerušovaných dodávek elektřiny a plynu. Iniciativa počítá s brzkým zavedením evropského programu určeného k financování důležité evropské energetické infrastruktury.
6. Jsou pro podporu vývoje a budoucího uplatnění nových technologií obnovitelných zdrojů spíše než dotování jejich produkce.

Zdroj ČEZ

„V průběhu hry nelze měnit pravidla, na která přistoupili všichni velcí investoři do energetiky, jen kvůli krátkodobým politickým důvodům, což se bohužel dnes v rámci Evropské unie děje,“ uvádějí ve společném prohlášení a dodávají: „Spotřebitelé si zaslouží platit férové ceny za elektřinu, jejich měsíční účty by měly co nejvíce kopírovat tržní vývoj“.

Beneš: Nechceme jen přihlížet

K iniciativě se připojila i společnost ČEZ. „Nechceme pouze nečinně přihlížet, chceme být iniciativní na poli evropské energetiky a přicházet i s novými řešeními,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Daniel Beneš. I ČEZ chce přispět návrhem systematického řešení, které by dokázalo účinně vyrovnávat tržní výkyvy a stabilizovat tak celý sektor.

„Na úrovni České republiky chceme rozproudit mnohem podrobnější debatu se všemi relevantními institucemi, generální ředitelé energetik zapojených do iniciativy budou nyní jednat s vládami příslušných států, včetně té české,“ dodal Beneš.

Konkrétnější plány na změny chce iniciativa předložit před jarní Evropskou radou, která se bude oblastí energetiky zabývat.