Energetiku letos čeká útlum, investovat se moc nebude

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: pixmac.cz

Tuzemská energetika se letos zřejmě nevyhne určitým negativním vlivům v důsledku zpomalení ekonomiky. Firmy nebudou pravděpodobně investovat do velkých projektů, některé se dokonce chystají prodávat svá aktiva. Značný prostor skýtají investice do paroplynových elektráren, ale obnovitelné zdroje příliš růst nebudou. Takový vývoj v letošním roce v energetice očekávají odborníci.

Analytici předpokládají, že výstavba prvních paroplynových elektráren a modernizace uhelných elektráren ČEZ přinesou významné zakázky pro dodavatele zařízení pro tyto typy elektráren. „O nových uhelných elektrárnách a teplárnách investoři v Česku ale neuvažují kvůli rizikům s nedostatkem paliva, novou ekologickou legislativou a špatnou akceptací ze strany veřejnosti,“ uvedl Jiří Gavor ze společnosti ENA.

Czech Coal chce sice v příštích letech připojit do sítě novou uhelnou elektrárnu, ale to je zatím výjimka. Paroplynové zdroje mají z dlouhodobého hlediska podle analytiků lepší vyhlídky z hlediska nákladů, ale zatím chybí velké projekty kvůli nejistému investičnímu prostředí. ČEZ staví paroplynový zdroj v Počeradech o výkonu zhruba 800 megawattů a další připravuje u Mělníka. RWE naopak stavbu své paroplynové elektrárny pozastavilo.

Prostor je pro silné finanční skupiny, míní expert

Podle odborníka ze společnosti Arthur D. Little Deana Brabce budou do energetiky letos vstupovat spíše silné finanční skupiny. „Naopak tradiční energetičtí hráči budou divestovat, především v oblasti distribuce, přenosu či přepravy. Tradičně dobrou pozici bude mít výroba, v oblasti přepravy, přenosu a distribuce budou výnosy relativně stabilní. V oblasti obchodu bude narůstat objem zákazníků, kteří změní svého dodavatele a z důvodu konkurence budou klesat obchodní marže,“ uvedl.

Německá energetická společnost RWE například připravuje prodej podílu tuzemského provozovatele plynovodů NET4GAS, který by mohl proběhnout již letos. Čepro by také mohlo zahájit proces svého spojení s rafinérií, zájem má například majitel Unipetrolu PKN Orlen.

Šanci má biomasa a bioplyn, fotovoltaiku oživení zřejmě nečeká

Gavor očekává, že zastaralé teplárny na uhlí začnou zčásti nahrazovat malé kogenerační zdroje na plyn. Pro výrazný rozvoj obnovitelných zdrojů ale odborníci příliš prostoru nevidí. Analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus předpokládá, že se bude dařit biopalivům, které cenové konkurují běžnému benzinu a naftě. „Naopak k žádnému oživení zřejmě nedojde u solárních projektů,“ poznamenal. Růst by měla také biomasa a bioplynové stanice.

„Z pohledu investic do obnovitelných zdrojů je český trh téměř vyčerpán. Investoři budou hledat nové možnosti na západě, například v Německu, ale také v jihovýchodní Evropě, kde je značný potenciál,“ uvedl Brabec. Analytik Petr Hlinomaz ze společnosti BH Securities míní, že nebude v Česku kvůli již loňskému zpřísnění podmínek zájem o výstavbu nových velkých fotovoltaických elektráren. Někteří investoři ale podle něj mohou skupovat solární projekty, které například jejich původní majitelé finančně nezvládají.

Velmi sledovaný bude letos také tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Uchazeči o zakázku loni převzali od společnosti ČEZ zadávací dokumentaci a v polovině roku mají předložit své nabídky. Energetici budou také očekávat aktualizaci Státní energetické koncepce, která byla na konci loňského roku odložena.