ENTSO-E funguje na bázi konsenzu, vliv mají i menší státy

Zdroj: ČEPS, a.s.

Zbyněk Boldiš, ředitel sekce Zahraniční spolupráce společnosti ČEPS, pokračuje v pozici viceprezidenta ENTSO-E. Na konci června letošního roku mu valná hromada největší energetické asociace na světě prodloužila mandát na další dva roky.

Máte za sebou první dvouleté období ve funkci viceprezidenta asociace ENTSO-E. Předpokládám správně, že hlavní výzvou byla pandemická situace?

Pandemie byla jednou z hlavních výzev a přinesla řadu úplně nových opatření jak v ENTSO-E, tak interně u jednotlivých provozovatelů přenosových soustav (dále jen PS) včetně ČEPS. Během prvního pololetí 2020 se navíc celá Evropa potýkala s významným poklesem spotřeby elektřiny v důsledku národních protiepidemických opatření, což spolu s odstavováním velkých zdrojů z důvodu nerentability způsobilo pokles toků elektřiny přes evropské PS. To vedlo k nárůstu napětí na některých vedeních, a museli jsme tak přikročit k mimořádným opatřením, jako je vypínání málo zatížených vedení. I za těchto náročných okolností se však ENTSO-E dařilo plnit veškeré povinnosti a naplánované cíle.

Co zásadního přinesly pro provozovatele přenosové soustavy uplynulé dva roky v oblasti evropské energetiky? Jak se k takovým změnám stavíte vy osobně, respektive jaké jsou vaše priority?

Ve vztahu k energetické transformaci a klimatickým cílům vždy zastávám otevřený, ale realistický přístup, který se musí prolínat se základním předpokladem bezpečnosti PS. Tento postoj se snažím hájit u všech témat. Poslední dva roky přinesly řadu významných událostí. Stěžejní a stále pokračující úlohou pro evropské provozovatele je implementace legislativních povinností ze čtvrtého liberalizačního balíčku Čistá energie pro všechny Evropany, tzv. CEP. Dále jsme řešili dopady Brexitu a rozhodnutí o vystoupení britských členů z asociace, kdy usilujeme o správné a přínosné nastavení nových vztahů. Roste význam digitalizace a otázek kyberbezpečnosti. Osobně se také velmi angažuji v oblasti dalšího rozvoje a integrace evropského vnitřního trhu s energií.

Mají na formování pozic asociace vliv i menší státy? A máte vy ve funkci viceprezidenta reálný vliv na rozhodování?

Menší státy rozhodně vliv mají. ENTSO-E od svého založení funguje především na bázi konsenzu. Evropská přenosová síť je velmi propojená a jednání jednoho provozovatele má přímý vliv na celou synchronní zónu. Konsenzuální styl práce probíhá na všech úrovních, tedy i v nejvyšším vedení, kde prostřednictvím mého působení ve funkci viceprezidenta je brán zřetel na perspektivu menších zemí a našeho regionu. Velkou roli hraje samozřejmě aktivita jednotlivých členů asociace. Společnost ČEPS má experty ve všech významných pracovních skupinách a projektech a díky jejich aktivitě a profesionalitě se těší velmi dobré pověsti, čímž si udržuje vliv při spoluvytváření nové architektury evropské energetiky.

Jaké jsou vaše cíle na další období?

V osobní rovině budu pokračovat ve svém dosavadním pracovním nasazení a stylu, při němž upřednostňuji otevřený dialog, vzájemnou důvěru a transparentní jednání. Co se týče agendy ENTSO-E, nacházíme se v období dynamických změn celé energetiky a musíme zajistit, aby na ně asociace byla připravená a poskytovala kvalitní služby svým členům. Proto jsme v loňském roce přijali komplexní strategii „Active 2020+“, jejíž implementace si vyžádá hodně úsilí letos i v následujících letech. Já i celá společnost ČEPS se budeme i nadále aktivně zasazovat o rozvoj evropské PS, trhu s elektřinou a asociace ENTSO-E.

ENTSO-E

Evropská síť provozovatelů elektroenergetických přenosových soustav (European Network of Transmission System Operators for Electricity, ENTSO-E) slouží prostřednictvím svých členů více než 500 milionům obyvatel. Jejími hlavními cíli jsou zajištění bezpečnosti provozu propojených přenosových soustav a jejich rozvoj, integrace obnovitelných zdrojů energie a podpora formování evropského vnitřního energetického trhu, který je kritický pro naplnění cílů EU.