ERÚ zatím nedonutí RWE a Net4Gas investovat tři miliardy korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Nynější pravidla pro stanovení cen za distribuci a přepravu plynu měla přestat platit na konci letošního roku, plynárenské firmy se však podle nich budou řídit i příští rok. Navrhuje to Energetický regulační úřad (ERÚ). Důvodem je podle ERÚ připravovaná novela energetického zákona, v níž chce ministerstvo průmyslu a obchodu nově upravit způsob regulace energetických firem.

Přitom ERÚ chtěl nynější pravidla zrušit už loni a nahradit je novým výpočtem regulovaných cen. Argumentoval nespravedlností regulace vůči některým regulovaným firmám i nevýhodností pro spotřebitele. Prodloužení platnosti pravidel takzvaného třetího regulačního období se energetických firem dotkne jen omezeně.

„Regulované výnosy za distribuci plynu při prodloužení stávajícího regulačního období o jeden rok budou zhruba stejné, jako kdyby čtvrté regulační období mělo začít již od 1. ledna 2015,“ uvedl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

„Rozhodnutí o prodloužení stávající regulační periody je poměrně nové, tak jeho dopady ještě nejsme schopni definitivně vyhodnotit,“ tvrdí mluvčí RWE Martin Chalupský. Podobně hovoří přepravce plynu Net4Gas. „Z dlouhodobého pohledu je každý posun definice jasných pravidel regulace trhu je objektivní komplikací pro plánování investic,“ řekl mluvčí Net4Gas Milan Řepka.

Tlak na vyšší investice

Pro RWE, stejně jako pro přepravce plynu Net4Gas, by mělo být trvání stávající regulace výhodné. ERÚ oběma firmám vyčítá, že investují do rozvoje a údržby sítě méně, než kolik už v regulovaných cenách inkasovaly od spotřebitelů. I proto chtěl úřad původně regulační období zkrátit, aby firmy donutil k vyšším investicím.

„RWE neproinvestovalo 1,2 miliardy korun a Net4Gas neproinvestovala dokonce 1,8 miliardy korun v rámci třetího regulačního období. ERÚ připravil mechanizmus pro jejich proinvestování ve čtvrtém regulačním období, ale nyní se tento proces odkládá,“ uvedl mluvčí úřadu Jiří Chvojka. Dokud by obě firmy uvedené částky neutratily za vylepšení sítí, nemohly by podle nových pravidel žádat v rámci regulace o prostředky na nové investice.

ERÚ letos vedlo s energetickými firmami několik kol konzultací, jejichž výsledkem je nová vyhláška s novými regulačními pravidly. Co s ní nyní bude dál, není jisté. „Pokud vejde v platnost novela energetického zákona tak, jak ji připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu, budeme muset začít s její přípravou od začátku,“ konstatoval Chvojka.

E.ON: Nepovedený návrh

Jednání s plynárnami se prolnou s přípravou nových regulačních pravidel pro distributory elektřiny, kterým ERÚ platnost nynější regulace prodloužil o roku už loni. „Očekáváme, že ERÚ zohlední také konečnou podobu regulační vyhlášky pro sektor elektroenergetiky, jejíž příprava by měla v následujících týdnech začít,“ myslí si Chalupský z RWE.

Změny ve vyhlášce upravující příští regulační období by uvítal E.ON. „Záměr ERÚ jsme chápali tak, že vytvoří v regulaci motivační podmínky v oblasti investic pro naše vlastníky a my - regulované subjekty - se musíme snažit provozovat svoje distribuční sítě levněji. Současný návrh vyhlášky však v tomto smyslu nepovažujeme za povedený. Týká se to především uznání hodnot našich aktiv a odpisů v regulovaných cenách,“ sdělil Vácha z E.ON.