ERÚ zmítají spory ve vedení. Bývalý předseda prosadil omezení pravomocí svého nástupce

ovým předsedou rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) jmenovala dnes vláda s účinností od 1.srpna na tři roky Vratislava Košťála

ovým předsedou rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) jmenovala dnes vláda s účinností od 1.srpna na tři roky Vratislava Košťála Zdroj: ČTK

Pětičlenné vedení Energetického regulačního úřadu se v posledních týdnech rozdělilo na dva nesmiřitelné tábory. Navzájem se obviňují z porušování zákonů a vyzývají ministryni průmyslu a obchodu a premiéra, aby zasáhli v jejich prospěch. Posledním krokem skupiny kolem expředsedy Rady ERÚ Vladimíra Outraty je prosazení změny jednacího řádu, která omezuje pravomoci nového předsedy Vratislava Košťála.

„Poněkud mě znepokojují změny v interních předpisech ERÚ, zejména v jednacím řádu, které byly připravovány v době mé nepřítomnosti a které vzbuzují mé pochybnosti, v krajní poloze ve vztahu k jejich zákonnosti,“ komentoval bez dalších podrobností Košťál změnu jednacího řádu, kterou během dlouhého odpoledního jednání prosadila skupina tří členů Rady ERÚ, reprezentovaná kromě Outraty Vladimírem Vlkem a Janem Pokorným.

Zatímco podle dříve platného jednacího řádu vedl jednání Rady vždy předseda, a pouze v případě jeho nepřítomnosti mohl tutuo pravomoc převzít poveřený zástupce, nyní jednací řád uvádí, že „zasedání Rady řídí předseda Rady, pokud se Rada neusnese jinak“. To při současném rozdělení sil ve vedení ERÚ znamená, že skupina kolem Outraty může Košťála kdykoli zbavit řízení jednání. 

Nový jednací řád je posledním „výstřelem“ v intenzivním boji o moc nad ERÚ, který se rozhořel v posledních týdnech. Košťál krátce po svém jmenovaní předsedou Rady ERÚ na začátku srpna odjel na dovolenou, jeho pravomoci během této doby vykonával Vlk. Po návratu adresoval Košťál v minulém týdnu Vlkovi vytýkací dopis, v němž obsáhle kritizuje způsob, jakým Vlk úřad vedl.

Košťálovi mimo jiné vadí, že zastupující předseda svolal mimořádné zasedání Rady, prý záměrně tak, aby se jej nemohli zúčastnit ani Košťál, ani poslední člen Rady Rostislav Krejcar. „O konání vytýkaného jednání Rady ERÚ jste členy Rady ERÚ informoval prostřednictvím zastupujícího sekretáře Rady až dne 9. srpna 2018 v 16:00 hodin a samotné jednání následovalo prakticky bezprostředně po Vašem oznámení, tj. rovněž v 16 hodin téhož dne,“ píše Košťál ve vytýkacím dopisu, jehož kopii má E15 k dispozici. Kopii dopisu Košťál zaslal i ministryni průmyslu a obchodu Martě Novákové s výzvou, aby vládě navrhla Vlkovo odvolání z funkce.

Ačkoliv Košťál v dopisu Vlkovi vyčítá svolání mimořádného jednání Rady v době své dovolené, oficiálně ani nepřipouští, že k takovému jednání došlo. „První jednání Rady ERÚ od mého jmenování, které dnes proběhlo, se neslo především v pracovním a věcném duchu,“ uvedl Košťál v úterý večer na závěr jednání Rady ERÚ.

Na Novákovou a také premiéra Andeje Babiše se v minulých dnech obrátili i Košťálovi oponenti v čele s Outratou. Bývalý předseda tvrdí, že jeho odvolání z funkce bylo protiprávní, protože energetický zákon vůbec nepočítá s tím, že by vláda mohla předsedu Rady ERÚ zbavit jeho vedoucí funkce a zároveň jej ponechat na pozici řadového člena Rady. K Outratově výzvě se připojili i Vlk a Pokorný. 

Úřad se nechce ke sporům ve svém nitru nijak vyjadřovat. „Energetický regulační úřad nebude komentovat dokumenty interní povahy, vyjadřovat se k jejich obsahu nebo pravosti. Mediální prostor nechceme obětovat spekulacím, které uměle spojují nesouvisející okolnosti,“ uvedl mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Jak v pondělí napsaly Hospodářské noviny, vláda se rozkolem ve vedení ERÚ měla zabýval na svém středečním jednání. Nakonec se na toto téma ale nedostane. „Na programu jednání tento bod není,“ potvrdila vládní mluvčí Petra Doležalová. Více se k situaci v úřadu nechtěla vyjadřovat s tím, že ERÚ je v gesci MPO. Jak v průběhu jednání Rady ERÚ uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová, MPO nechce další kroky předjímat předtím, než se se závěry zasedání energetického úřadu seznámí.