Eustream testuje plynovod na Ukrajinu, ostrý provoz začne 2. září

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Slovenský dopravce plynu Eustream dnes zahájil testování plynovodu spojujícího slovenské Vojany a ukrajinský Užhorod, který od září začne přepravovat plyn z Evropské unie na Ukrajinu. Testovací fáze takzvaného reverzního režimu potrvá do počátku příštího měsíce, dohoda o plynových dodávkách platí do konce roku 2019.

„Testovací provoz začal v deset dopoledne na kompresorové stanici Veľké Kapušany a na plynovodu Užhorod-Vojany,“ řekl představitel firmy Eustream. Během zkoušek bude prověřena spolehlivost provozu a jeho operativní propustnost.

„Komerční využití plynovodu začne 2. září,“ dodal Eustream. Dodávky plynu ze Slovenska by mohly dosáhnout až deseti miliard krychlových metrů ročně, což odpovídá téměř pětině ukrajinské spotřeby.

Jak už server E15.cz informoval, o přepravu plynu ze západu na východ projevilo zájem přibližně sedm dodavatelů. Přesné číslo nelze říct, protože ho Eustream tají. „Je jich mezi pěti a deseti. Přesně je pojmenovat bohužel nemůžeme, protože tato informace má důvěrný charakter,“ vysvětlil pro E15.cz mluvčí Eustreamu Vahram Chuguryan.

Plyn chtějí dodávat největší hráči

Serveru E15.cz se podařilo zjistit, že plyn na Ukrajinu chtějí posílat mimo jiné i dva evropští giganti, rakouská OMV a německá RWE. A to i přes výhrůžky z ruské strany. Před spoluprací s Ukrajinou totiž varoval evropské společnosti generální ředitel Gazpromu Alexej Miller. Energetickým firmám vyhrožoval, že když budou plyn pro Kyjev dodávat, odřízne je od dodávek.

Evropská reakce na přerušení dodávek

Přeprava plynu ze Slovenska na Ukrajinu je součástí evropské reakce na přerušení dodávek suroviny z Ruska pro ukrajinské odběratele. Rusko se k tomuto kroku odhodlalo v polovině letošního června poté, co Kyjev neuhradil do stanoveného termínu dluh za odběr suroviny.

Dohodu o zpětných dodávkách plynu ze Slovenska na Ukrajinu přes záložní plynovodní vedení podepsali zástupci Eustreamu, který je ovládán Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH), a ukrajinské firmy Ukrtransgaz koncem dubna.

Kyjev původně počítal s využitím existujícího tranzitního plynovodu, kterým proudí ruský plyn do západní Evropy. Toto řešení by si podle Bratislavy i Evropské komise ale vyžádalo souhlas Moskvy. Ukrajina ročně spotřebuje 55 miliard metrů krychlových plynu, z toho více než polovinu dostávala z Ruska.