Evropa dál čile nakupuje ruský LNG. V letošním roce ho dovezla třináct milionů tun

Loď převážející zkapalněný zemní plyn (LNG)

Loď převážející zkapalněný zemní plyn (LNG) Zdroj: Profimedia

Evropská unie sice kvůli ruské agresi na Ukrajině zásadně omezila dovoz ruského zemního plynu, dál však od Moskvy nakupuje ten zkapalněný (LNG). Od letošního ledna do konce října nakoupila zhruba třináct milionů tun ruského LNG. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku to znamená pokles jen o 2,3 procenta. Vyplývá to z dat společnosti LSEG. Největšími odběrateli jsou Belgie, Španělsko a Francie.

Zkapalněný zemní plyn nepodléhá evropským sankcím uvaleným na Rusko kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu. Evropa navíc ani nemá v krátkodobém horizontu v plánu do nich LNG zahrnout.

Ruské plány na rozšíření globálního vývozu LNG by však mohly zkomplikovat sankce, které Spojené státy uvalily na závod Arctic LNG 2. Projekt má zahájit produkci koncem tohoto roku.

Belgie podle dat LSEG letos do konce října dovezla 3,79 milionu tun LNG původem z projektu Jamal LNG. Tento největší ruský závod na LNG kontroluje společnost Novaktek, druhý největší producent plynu v zemi po Gazpromu a největší ruský producent LNG. Španělsko dovezlo 3,64 milionu tun LNG a Francie 3,18 milionu tun.

Závod Jamal LNG letos vyvezl 14,56 milionu tun LNG. Z tohoto objemu směřovalo 11,54 milionu tun do Evropy a 2,44 milionu tun do Asie. Středně velký závod Kriogaz-Vysock ovládaný Novatekem vyvezl přibližně 600 tisíc tun LNG a závod Portovaja společnosti Gazprom přibližně 860 tisíc tun.

Vývoz ruského LNG do Asie za leden až říjen klesl na 10,4 milionu tun z loňských 12,5 milionu tun. Vykázal tedy pokles o téměř sedmnáct procent. Z uvedeného objemu dodal závod Sachalin 2 kontrolovaný Gazpromem 7,9 milionu tun.