Evropská komise se zajímá o podporu stavby britských reaktorů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Evropská komise zahájila prověřování britské státní podpory pro stavbu a provoz dvou plánovaných reaktorů nové jaderné elektrárny Hinkley Point C v Somersetu. Londýn v říjnu podepsal smlouvu o výstavbě dvou jaderných reaktorů s francouzskou energetickou skupinou EDF.

Celková investice do nových reaktorů má činit 16 miliard liber (488 miliard korun). Britská vláda se zaručila podporovat elektrárnu po 35 let, tedy více než polovinu jejího předpokládaného životního cyklu.

„Velká Británie oznámila mechanismus, který je explicitně zaměřen na přilákání investic do nukleární energie. Je to komplexní opatření dosud nevídané povahy a rozměru,“ poznamenal eurokomisař odpovědný za hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Doplnil, že komise bude zjišťovat, zda je podpora zajišťující stabilní příjmy po 35 let slučitelná s pravidly EU a pokud ano, zda odpovídá její výše. Zjišťován bude dopad takové podpory na britský i evropský energetický trh. Britové předpokládají, že rozhodnutí o slučitelnosti podpory s evropskými pravidly padne ještě za mandátu nynější Evropské komise. Komise bude podle dnešního prohlášení pro média zkoumat především to, zda nastalo „skutečné selhání trhu“, elektrárna by bez pomoci nevznikla, a proto je podpora ze strany státu nezbytná. Zajímat se nejspíš bude o délku podpory, výši domluvené výkupní ceny energie a schéma záruk za půjčky.

Rozhodnutí bude důležité i pro ČEZ

Rozhodnutí v neprospěch kontraktu by ohrozilo dlouhodobé britské plány, které v takzvaném energetickém mixu s jadernou energií počítají podobně jako plány české. Ostatně také česká vláda v případě dostavby Temelína zvažuje určitou formu státní podpory pro ČEZ.

Britský mechanismus předpokládá, že vláda bude v případě nižší tržní ceny dorovnávat rozdíl do ceny s firmou dohodnuté. V opačném případě bude společnost peníze vydělané nad smluvenou cenu naopak vracet.