Evropský sen o elektřině z Afriky dostává trhliny

Solární elektrárna v Egyptě

Solární elektrárna v Egyptě Zdroj: Dii

Německo-francouzský projekt Desertec, který by měl Evropu zásobovat elektřinou ze Severní Afriky, je v ohrožení. Z gigantického projektu se těsně před zahájením jeho stavby stáhli Bosch a Siemens. Ránu pod pás mu zasadilo i Španělsko.

Projekt Desertec je založený na myšlence vyrábět solární energii na Sahaře, kde jsou pro produkci stabilní podmínky, a následně ji dodávat do Evropy. Kromě toho, že do roku 2050 obstará až 15 procent evropské spotřeby, měl by energeticky zajistit i severoafrické účastníky projektu. Poslední dobou začínal dostávat konkrétnější podobu především díky tomu, že pět evropských států slíbilo svou účast na projektu stvrdit smlouvou.

Z Desertecu ale zároveň vystoupili dva z 21 firemních účastníků. Nejprve svůj odchod oznámil Siemens, který se nyní chce soustředit na větrnou energii. Na začátku tohoto týdne se k němu přidal Bosch. „Naše členství už neprodloužíme,“ řekla deníku Financial Times Deutschland mluvčí Bosche. Tříletá smlouva s Desertekem vyprší v prosinci. Investoři se od projektu odklánějí také kvůli obavám z politické nestability v Tunisku, Libyi a Egyptě, kde se měla vyrábět značná část elektřiny.

Od projektu se nově odklonilo také Španělsko, na němž je závislá doprava elektřiny do Evropy. Země odmítla podepsat společnou smlouvu s dalšími účastníky projektu, obává se totiž, že za současné finanční situace by na podporu Deserteku nenašla dostatek prostředků.

Projekt Desertec (zdroj: DESERTEC Foundation, www.desertec.org)Projekt Desertec (zdroj: DESERTEC Foundation, www.desertec.org)|DESERTEC Foundation, www.desertec.orgDesertec je koncept nadace DESERTEC pro využívání sluneční energie pouští na severu Afriky a větrné energie na severozápadě Evropy. Počítá s vybudováním inteligentní sítě elektráren a rozvodů ze severu na jih. Projekt DESERTEC byl zahájen pod záštitou TREC (Transtředozemní spolupráce obnovitelných zdrojů energie) a údajně Římského klubu.

Organizátor Deserteku, německá firma Dii, se ale zatím krachu celého projektu neobává. Navzdory odchodu některých účastníků by počet participujících firem měl do konce roku mírně stoupnout, tvrdí.

Spoluzakladatel organizace Desertec Foundation Wolfgang Knothe, jehož organizace je podílníkem Dii, ale už tak optimistický není. Projektu totiž stále chybí slibované peníze z veřejných zdrojů. „Nejspíš bychom měli oznámit, že celý projekt ukončujeme, protože nemáme politickou podporu,“ postěžoval si týdeníku Der Spiegel.

Podle Svena Teskeho z Greenpeace je problém v historické nedůvěře mezi jednotlivými evropskými státy. „Všichni se teď navzájem pozorují a nikdo nic nedělá,“ vysvětlil. Energetickou bezpečnost totiž země považují za prvořadý národní zájem a nechtějí tak na jejím zajištění spolupracovat ani v rámci EU. Na veřejnosti přitom evropští státníci projekt hlasitě chválí. „A pak opět nastane ticho,“ dodal.