Farmaceutický průmysl v USA má problém: placebo dohání účinky analgetik

Léky, ilustrační foto

Léky, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Stačí k potlačení bolesti síla vlastní sugesce? Studie montrealské McGill University ukázala, že v posledních devatenácti letech se snížily rozdíly mezi účinky léků proti bolesti a placebo efektem z 27 na devět procent. Tento jev se přitom omezuje pouze na Spojené státy, v případě Evropy a Asie zůstává rozdíl stejný.

Autoři analýzy zkoumali výsledky 84 klinických testů analgetik při léčbě bolesti postihující nervový systém. Hodnocení účinku bylo založeno na subjektivních pocitech účastníků výzkumu.

Ve Spojených státech zkoumali 35 studií. Čím dál větší účinky placeba jsou pro výrobce analgetik problém, protože se devět z deseti produktů nedostalo na americký trh kvůli nedostatečně prokázané účinnosti.

Zatímco efektivita placeba se zvyšovala, „skutečné léky“ jsou stále stejně účinné. Podle autorů studie za tím může být fakt, že placebo i léky na bolest pracují na podobném mechanismu – uvolnění endorfinů v mozku. V případě placeba k němu dochází na základě očekávání.

Zvýšená očekávání

Autoři studie z McGill University mají pro výsledky dvě vysvětlení. Zaprvé jsou Spojené státy vedle Nového Zélandu jedinou zemí na světě, kde můžou výrobci léků reklamy na svoje výrobky cílit přímo na pacienty.

Zadruhé americké studie trvají čím dál déle, účastní se jich více pacientů a vydávají se na ně také větší prostředky (farmaceutické firmy například pro testy najímají vlastní zdravotní sestry). Obojí může zvyšovat očekávání o účincích léků.

Podle autorů výzkumu by se tyto specificky americké okolnosti blíže zkoumat a začlenit se do léčby bolesti. „Výsledky ukazují, že se díky psychologické motivaci můžou dosáhnout značné terapeutické úspěchy a že její potenciál ještě rozhodně není vyčerpaný,“ řekla švýcarskému listu Tagesanzeiger spoluautorka výzkumu Petra Schweinhardtová.