Finsko zachránilo stavbu jaderné elektrárny Hanhikivi

Vizualizace finské jaderné elektrárny Hanhikivi

Vizualizace finské jaderné elektrárny Hanhikivi Zdroj: Fennovoima

Finská energetická společnost Fortum nejspíš zachránila projekt finské jaderné elektrárny Hanhikivi. Ve finsko-ruském konsorciu Fennovoima, pro které bude elektrárnu stavět ruský Rosatom, koupila podíl ve výši 6,6 procenta. Fortum tím konsorciu zajistil, že splní podmínku vlády, aby elektrárnu minimálně ze 60 procent vlastnily finské firmy. Až do dneška Fennovoima splnění této podmínky nedokázala prokázat a hrozilo, že pro stavbu nedostane patřičná povolení.

Spolu s Fortumem nově do konsorcia vstoupila také developerská společnost SRV, která získala podíl 1,8 procenta. Ocelářská společnost Outokumpu, největší finský akcionář Fennovoimy, navýšila svůj podíl z 12,2 na 14 procent. Celkem tak 24 finských společností drží v konsorciu podíl 65,1 procenta. Zbytek patří dceři Rosatomu RAOS Voima Oy.

Výstavbu reaktoru na východním pobřeží Finska ohrozil letos v červnu zájem chorvatské společnosti Migrit Solarna Energija o koupi devítiprocentní podílu v konsorciu. Agentura Reuters zjistila, že společnost založili před třemi lety ruští vlastníci.

Nepřesvědčivé údaje

Finský ministr hospodářství Oli Rehn proto Fennovoimu vyzval, aby mu dodala detaily o vlastnické struktuře a způsobu financování Migrit Solarna Energija.

Údaje o chorvatské společnosti, kterou Fennovoima zaslala ministerstvu hospodářství, ovšem tamní úředníky nepřesvědčily. Ministerstvo v polovině července sdělilo, že udělení licence pro stavbu zůstává otevřené do rozhodnutí vlády, jestli je projekt stále ve veřejném zájmu.

Majetkové změny ve Fennovoimě jsou dobrou zprávou i pro český ÚJV Řež ze skupiny ČEZ. Při výstavbě elektrárny za 7,3 miliardy eur se bude mimo jiné zabývat kontrolou a nezávislým posouzením projektové a bezpečnostní dokumentace a dokumentace k aktivní zóně reaktoru. Stavba elektrárny by měla začít v roce 2017. Elektřinu do sítě by měla dodávat od roku 2024.

Místo plánované výstavby elektrárny Hanhikivi

Rosatom chce Finům dokázat, že jadernou elektrárnu postaví lépe než Areva