Firmám se od zelené energie neuleví

Solární panely možná čeká zvýšení účinnosti.

Solární panely možná čeká zvýšení účinnosti. Zdroj: Profimedia

České firmy se systémové úlevy od vysokých příspěvků na obnovitelné zdroje (OZE) v ceně elektrické energie v dohledné době nedočkají. Mechanismus, který ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) se zástupci průmyslu dosud připravovalo, se dostal mimo hru. Podle něj měly platit nižší poplatek na OZE firmy s roční spotřebou vyšší než deset gigawatthodin. Chybějící peníze v systému podpory by dolilo ministerstvo financí ze státního rozpočtu.

„Diferenciace příspěvků by byla dlouhodobě neudržitelná. V budoucnu by to znamenalo hrozbu žaloby ze strany Evropské komise,“ vysvětluje Pavel Gebauer, ředitel sekce energetiky MPO, proč ministerstvo od návrhu ustupuje. Evropská komise vyšetřuje Německo a Rakousko, protože si myslí, že zvýhodnění průmyslových firem odporuje evropskému právu. Ve Francii diskriminační charakter diferenciace příspěvků řeší tamní soud. Komise navíc do jednotlivých členských států vysílá signály, že zvýhodnění firem je pro ni nepřijatelné.

Zástupci průmyslu s názorem MPO nesouhlasí. „Proč bychom měli mít horší podmínky, než firmy v Německu nebo ve Francii? Dokud Evropská komise diferenciaci nezakáže, můžeme ji mít také. Koupí to našim firmám čas,“ míní Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy.

Průmyslové firmy dlouhodobě požadují po vládě úlevu od příspěvku na OZE, kvůli němuž prý přestávají být konkurenceschopné se zahraničními firmami. „I když se situace kvůli postupu Evropské komise zkomplikovala, dál pokračujeme v jednání. Trváme na tom, aby se v tomto ohledu udělalo něco ještě letos,“ dodává Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy. Odvolává se na osmnáct prioritních opatření vlády pro podporu hospodářského růstu, mezi nimiž je i revize systému podpory obnovitelných zdrojů.

Podniky, které nejvíce doplácejí na obnovitelné zdroje energiePodniky, které nejvíce doplácejí na obnovitelné zdroje energie

Svaz průmyslu a dopravy mezi svými členy zjistil, že kvůli růstu příspěvku na OZE vzrostl podíl energeticky náročných firem ve ztrátě z devíti na četrnáct procent. „Polovina hutnických firem platí poplatek, i když jsou ve ztrátě,“ uvedl Jan Světlík, generální ředitel Vítkovice Machinery Group. U energeticky náročných odvětví bude letošní příspěvek na OZE odpovídat devíti až 28 procentům zisku. Největší část zisku odčerpá zelený poplatek sklárnám. Od loňska vzrostl příspěvek ze 419 na 583 korun za megawatthodinu spotřebované elektřiny.