Firmy reformě emisních povolenek nevěří

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Koncem týdne začne v Bruselu debata o reformě evropského systému obchodování s emisemi (EU ETS). Ten po nástupu recese zkolaboval.

Cena povolenek na vypouštění oxidu uhličitého kolem pěti eur za tunu nemotivuje průmysl ani energetické firmy k investicím do nízkoemisních technologií. Nestabilita jejich cen a nejasná budoucnost systému brání firmám v plánování a investičním rozhodování. Česko ovšem do této klíčové diskuze vstoupí jen s velmi obecným stanoviskem, přestože Evropská komise navrhuje šest konkrétních opatření, kterým by chtěla systém zachránit.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP), které českou pozici připravovalo spolu se zástupci průmyslu, do Bruselu zatím vzkáže, že vítá snahu o zachování obchodování s povolenkami. „Chceme zjednodušit celý přístup EU k emisím, protože teď jdou proti sobě emisní povolenky s podporou obnovitelných zdrojů a snižování energetické náročnosti,“ vysvětluje Pavel Zámyslický, ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu na MŽP. Hájí tím názor firem. MŽP bude konkrétnější, až bude v EU jasněji, kudy se reforma může ubírat.

Komise změnu podpory obnovitelných zdrojů či energetické účinnosti v souvislosti s povolenkami nezmiňuje. Obchodování s povolenkami má podle ní zachránit například zpřísnění cíle pro snižování emisí, odebrání části povolenek z trhu či rychlejší omezování přídělu povolenek jednotlivým firmám. Zvažuje i zavedení mechanismu pro ovlivňování cen povolenek, kterých je na trhu o zhruba dvě miliardy více, než by bylo třeba, což cenu tlačí k nule. Státy i průmysl se k těmto záměrům mohou vyjádřit do čtvrtka v rámci veřejné konzultace.

Zástupci českých firem komisi své názory poslali, nebo tak ještě udělají. Vesměs do Bruselu vzkazují, že žádné z navrhovaných opatření obchodování s povolenkami nezachrání. Svaz průmyslu a dopravy a Teplárenské sdružení otevřeně mluví o zavedení uhlíkové daně, která by povolenky nahradila a vytvořila stejné podmínky pro všechny znečišťovatele.

„Pro chemický průmysl je obchodování s povolenkami nákladné. Logicky je v našem zájmu, aby povolenky byly co nejlevnější,“ tvrdí Ladislav Novák, ředitel Svazu chemického průmyslu. Z čehož plyne, že záchrana EU ETS není příliš žádoucí.

Firmy nechtějí dražby zpožďovat

Pod názvem backloading navrhla Evropská komise přesun dražeb 900 milionů povolenek z let 2013 až 2015 na roky 2019 a 2020. Cílem je stáhnout dočasně část nadbytečných povolenek z trhu a zvednout tak jejich cenu. „Chceme, aby Česko backloading odmítlo,“ říká Ladislav Novák, ředitel Svazu chemického průmyslu. Odsunutí aukcí se ovšem zamlouvá ČEZ. Proti opatření je průmyslový výbor Evropského parlamentu. Europoslanci ve výboru pro životní prostředí jsou naopak pro.