Fotovoltaici se ohradili proti plánu zmrazit dotace

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Podnikatelé ve fotovoltaice se ohradili proti záměru ministra financí Miroslava Kalouska zmrazit výdaje na dotace solárních elektráren. Zastavení podpory podle nich zastaví rozvoj celého sektoru. Mohou také vzrůst ceny elektřiny, uvedla dnes Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO). Ministr Kalousek navrhuje zmrazení dotací na solární elektrárny jako součást plánu úspor ve státním rozpočtu.

Přesné podmínky nového opatření ministerstva zatím nejsou známy. „Jde o časový posun platby a týká se pouze fotovoltaiky,“ sdělil pouze mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Zastavení podpory pro nové obnovitelné zdroje plánuje také Energetický regulační úřad (ERÚ). Některých zdrojů je podle regulátora více než předpokládá Národní akční plán pro rok 2020.

Náklad na obnovitelné zdroje vyvolává podle ERÚ potřebu investic do distribuční a přenosové soustavy. „Následné vynucené investice v řádech miliard korun opět uhradí český zákazník,“ upozornila předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Výpadky dotací pro distributory zdraží elektřinu, tvrdí fotovoltaici

Investoři do solárních elektráren upozornili, že výši státní podpory za vyrobenou energii mají garantovanou zákonem. „Nedostatek prostředků na financování podpory obnovitelných zdrojů ponese tedy distribuční společnost, která je odpovědná za vyplácení podpory a uhradí je například z úspor v oblasti distribuce elektřiny. Náklady na distribuci v Česku patří k neporovnatelně nejvyšším v Evropě a tvoří přes 30 procent ceny elektřiny,“ uvedla fotovoltaická asociace.

Jestliže se nenajde prostor pro kompenzaci výpadku dotací na straně distributorů, projeví se podle CZEPHO nové pravidlo zdražením elektřiny pro konečné spotřebitele. „Obecně potom platí, že se sektor obnovitelných zdrojů energie dnes bez podpory neobejde. Zastavení podpory by znamenalo zastavení rozvoje celého sektoru,“ tvrdí fotovoltaici.

V minulém roce kvůli velkému počtu solárních elektráren výrazně zdražila elektřina. Stát musel růst cen omezit mimo jiné zvláštním zdaněním solárních zdrojů. Investoři kvůli tomu nyní hrozí žalobami a mezinárodními arbitrážemi. Nyní při dalším omezení dotací by mohly vzniknout nové soudní spory. „Retroaktivní zrušení dotací na již existující zařízení by nás vystavilo riziku mnohamiliardových arbitráží,“ uvedl Jan Rovenský z ekologické organizace Greenpeace ČR.