Francouzi vyvinuli větrný „strom“. Využije i ten nejslabší vánek

Vizualizace větrného stromu NewWind

Vizualizace větrného stromu NewWind Zdroj: NewWind

Vizualizace větrného stromu NewWind
Větrný strom NewWind
Vizualizace větrného stromu NewWind
Vizualizace větrného stromu NewWind
Jedna z prvních realizací větrného stromu NewWind
5
Fotogalerie
Je to stylizovaný strom s ocelovým kmenem, na němž je stovka zelených plastových listů fungujících jako maličké a tiché větrné elektrárny. Větrný strom, který vyvinula francouzská firma, by mohl přes svou skrovnou produkci přispívat k zásobování obcí elektřinou, píše agentura AFP.

„Napadlo mě to, když jsem pozoroval, jak se listí na stromech chvěje, ačkoli ani nevane vítr. Taková energie by měla jít přeměnit na watty,“ vysvětluje Jérôme Michaud-Larivière, zakladatel pařížské společnosti NewWind, která větrný strom uvede na trh v příštím roce.

Po třech letech výzkumu zkonstruoval tým inženýrů sdružený kolem tohoto bývalého scenáristy prototyp vysoký osm metrů u obce Pleumeur-Bodou v Bretani na západě Francie, kde přitahuje zvědavé návštěvníky.

Strom je „zasazen“ nedaleko místní větrné elektrárny a odlišuje se od ní nejen svým elegantním vzhledem, ale také zcela tichým provozem. Jeho lopatky umístěné v listech, se otáčejí ve směru větru, ať je jakýkoli.

Miniturbíny s integrovaným generátorem uspořádané v pěticích, aby zachytily sebemenší závan větru, pracují již v tom okamžiku, kdy vítr vane rychlostí dvou metrů za sekundu, zatímco klasické větrné elektrárny potřebují vítr o rychlosti čtyř metrů za sekundu. Zvyšuje se tak počet dní, kdy strom může vyrábět elektřinu. Kapacita se pohybuje mezi 2,5 a 3,5 kilowatthodin, uvádí Jérôme Michaud-Larivière.

Tato větrná elektrárna, která ještě nebyla testována v nezávislé laboratoři, je podle něho rentabilní počínaje průměrnou rychlostí větru 3,5 metrů za vteřinu ročně.

Strom má stačit jedné domácnosti

Cílem inženýrů bylo využít závany větru proudícího ve městě podél budov a v ulicích. Tak by se dala elektřinou zásobovat například dvacítka pouličních lamp či domácnosti o čtyřech osobách.

„Jsou samozřejmě konstantní větry ve výšce 50 metrů nad zemí, ale to bychom pak měli monstrózní stroje, které by nebylo možné umísťovat například ve městech,“ říká Jérôme Michaud-Larivière. Průměrný výkon větrných elektráren ve Francii byl podle Syndikátu obnovitelné energie loni 2,3 megawattů.

Větrný strom v provozu

„Jde o vhodné řešení v kombinaci s takovou produkcí energie, jako je fotovoltaická a geotermická, s dobrou izolací budov a zodpovědnou spotřebou uživatelů,“ uvádí Jérôme Michaud-Larivière.

Experti o úspěchu pochybují

Francouzská Agentura pro životní prostředí a využívání energie (ADEME) je však skeptická. Potenciál větrného stromu, malé elektrárny ve městě, je podle ní velmi nízký. „Zkušenosti s malou větrnou elektrárnou ukazují, že má většinou daleko k zamýšlenému výkonu,“ zdůrazňuje inženýr ADEME Robert Bellini. Práh rentability v tomto sektoru stanovuje na pět kilowatthodin.

Pokud je cena větrného stromu (29 500 eur, asi 800 tisíc Kč) pro soukromé osoby dosti vysoká, mohou se spokojit jen s několika listy. „Ty lze umístit například na střechy,“ říká Jérôme Michaud-Larivière. Velké podniky a některé obce si už objednaly 21 větrných stromů. Jeden ukázkový strom bude v průběhu příštího roku instalován na Place de la Concorde v Paříži.

V příštích dvou letech se společnost zaměří na projekt „ideálního stromu“, který bude mít kmen ze dřeva a listy z přírodních vláken. „Listy bude strom zachycovat větrnou energii, kořeny geotermickou a kůrou světelnou energii,“ plánuje Jérôme Michaud-Larivière.