Gazprom chce mít v Evropě třetinu trhu

Gazprom

Gazprom Zdroj: profimedia.cz

Ruský energetický gigant Gazprom chce zvýšit své zisky z prodeje zemního plynu v Evropě. Na příští desetiletí již společnost podepsala kontrakty na dodávky do Evropy v hodnotě přes 1,5 bilionu dolarů (více než 28 bilionů korun).

„Naším cílem není prodávat co největší objem, ale dosahovat co největších příjmů,“ prohlásil náměstek generálního ředitele společnosti Alexander Medveděv, který řídí exportní divizi podniku. Jeho tvrzení podporují fakta. V loňském roce totiž vývoz Gazpromu do Evropy klesl na 139 miliard krychlových metrů plynu ze 150 miliard v roce 2011, průměrná prodejní cena plynu ale vzrostla na 402 dolarů za tisíc krychlových metrů z 383 dolarů v roce 2011. Příjmy společnosti z exportu do Evropy se tak snížily pouze o dvě miliardy dolarů, na 55 miliard.

Podíl Gazpromu na evropském trhu podle Medveděva v následujícím desetiletí stoupne obzvlášť díky poklesu těžby plynu v Evropě. „Pokles evropské produkce plynu je rychlejší, než se předpokládalo,“ upozornil Medveděv. Gazprom tak chce ovládat třetinu evropského trhu s plynem namísto současné čtvrtiny.

Gazprom tradičně prodával plyn za ceny určované pro dlouhé období, které navázané na ceny ropy. Takový způsob tvorby cen by byl pro Gazprom výhodný i v současnosti, kdy jsou ceny ropy relativně vysoké, nicméně evropští spotřebitelé plynu, zvláště velké firmy, na Gazprom tlačí, aby prodával za flexibilnější ceny, určované momentální cenou plynu. To ostatně není pouze případ Gazpromu, například norský Statoil, který je druhým největším dodavatelem zemního plynu v Evropě již ceny tímto způsobem stanovuje již dlouho. „Pokud se Gazprom rozhodne i nadále navazovat cenu plynu na ropu, nakonec bude přijde o svůj podíl na trhu,“ tvrdí experti z Oxfordského institutu energetických studií.

Podle institutu se cena zhruba 45 procent plynu obchodovaného v Evropě tvoří na základě tržních cen bez závislosti na ceně ropy. V roce 2013 má tento trend ještě posilovat. Gazprom takto prodává jen asi polovinu svého plynu.

Další hrozbou v plánu Gazpromu na získávání podílu na trhu by podle agentury Reuters mohlo být levné americké uhlí. Poptávka po uhlí v USA výrazně klesla kvůli levnějšímu plynu z břidlicových ložisek. Podle Medveděva je ale prostor pro dodávky uhlí z USA omezený. „Vývoz uhlí z USA se již nemůže zvyšovat. USA již zcela vyčerpaly svůj exportní potenciál,“ řekl Medveděv. Zavrhl rovněž myšlenku, že pozici Gazpromu v Evropě by v budoucnosti mohly podkopat dodávky plynu z USA.

Podle prezidenta Putina je prodej ruského plynu příliš závislý na evropských trzích, které se vyznačují velkou konkurenceschopností. Státní firma se proto bude v následujících letech snažit posílit svůj vliv v Asii.

Gazprom je hlavním dodavatelem plynu pro řadu zemí ve střední a východní Evropě včetně České republiky, Polska a Maďarska. Firma disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Podle Medvěděva dohody dodávek na příští desetiletí zahrnují ujednání, že zákazníci musí zaplatit veškerý objednaný plyn i v případě, že jej neodeberou.